Καταγγελίες περίπου 90 μεταναστών και δύο Γάλλων δ��μοσιογράφων για απώθηση μεταναστών προς τα παράλια της Τουρκίας από άνδρες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων περιλαμβάνει η έκθεση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Pro Asyl.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης, Καρλ Κοπ, «αυτές οι επικίνδυνες και απειλητικές επιχειρήσεις απώθησης συμβαίνουν σε καθημερινή βάση».

«Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι ότι αυτοί οι μασκοφόροι ένοπλοι επιτέθηκαν σε μικρές βάρκες με πρόσφυγες» πρόσθεσε ο Κοπ περιγράφοντες τους συμμετέχοντες σε αυτές ως «άνδρες με μαύρες στολές, όπλα και μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπό τους».


Mαρτυρίες προσφύγων
Οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι οι μασκ��φόροι κατέσχεσαν τις ταυτότητές τους, τα κινητά τους τηλέφωνα και τα πορτοφόλια τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις έριχναν προειδοποιητικές βολές στο νερό κοντά στα σκάφη, σε άλλες εμβόλιζαν τα σκάφη ή έπαιρναν τους εξωλέμβιους κινητήρες και άφηναν τα σκάφη να παραπαίουν στη θάλασσα.

Ένας Σομαλός μετανάστης λέει ότι σε μια περίπτωση, που φέρεται να έλαβε χώρα το Μάιο του 2013, οι Έλληνες κομάντο πρώτα προσπάθησαν να καθησυχάσουν όσους βρίσκονταν στο σκάφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τους είπαν: “Μη φοβάστε. Τώρα φτάσατε. Είστε ασφαλείς”. Στη συνέχεια τους πήραν τα σωσίβια και τους πέταξαν στη θάλασσα. “Μας πήραν τον κινητήρα και τα καύσιμα. Μετά μας απώθησαν. Μείναμε τρεις ώρες στο νερό μέχρι να φτάσουμε στις τουρκικές ακτές” δήλωσε.

Σε μια άλλη περίπτωση, Σύροι πρόσφυγες φέρονται να αναχαιτίστηκαν στις αρχές του Αυγούστου και να προωθήθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο στο Φαρμακονήσι. Οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού που ενεπλάκησαν στο περιστατικό φέρονται να ήταν “ευγενικοί”, αλλά κάποιοι από τους κομάντο, που είχαν αναχαιτίσει το σκάφος, συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες με βιαιότητα.

“Μια φορά, στο Φαρμακονήσι, μας ανάγκασαν όλους να ξαπλώσουμε με το πρόσωπο στο πάτωμα. Αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες. Μας χτύπησαν στο πρόσωπο και στα γεννητικά όργανα. Μας φώναζαν: «Σκουπίδια της Συρίας»” περιγράφει ένας Σύριος το περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου.