Φοιτητές έστησαν σκηνές και παραμένουν για δεύτερη μέρα στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) ως διαμαρτυρία στην εκδίωξη σπουδαστών από την φοιτητική εστία του Ιδρύματος.
estia1.JPG
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν έντεκα φοιτητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους στην εστία του ΠΑ.ΜΑΚ., αφού δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει το καινούριο καταστατικό. Θεωρούν την απόφαση των πρυτανικών αρχών άδικη, καθώς -όπως υποστηρίζουν- υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 20 κενές θέσεις.
estia2.JPG


Αίτημά τους να επανεξεταστούν τα κριτήρια και να μεριμνήσουν οι Αρχές ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο οι έντεκα φοιτητές.
estia4.JPG
Δείτε την ανακοίνωσή τους

«Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στη Θεσσαλονίκη έχει ως σκοπό την κάλυψη αναγκών στέγασης φοιτητών με οικονομικές ή άλλες δυσκολίες...» με αυτήν την πρόταση ξεκινάει το καταστατικό του πρύτανη κ.Χατζηδημητρίου. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε όμως είναι, πώς ακριβώς νομίζει ότι καλύπτει αυτές τους τις ανάγκες με το να τους πετά στο δρόμο.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το απαράδεκτο για εμάς μέτρο της ετήσιας διαγραφής και επανακατάθεσης δικαιολογητικών για την εισδοχή μας στην εστία. Το μέτρο αυτό, ο πρύτανης διατυμπάνιζε πέρυσι ότι είναι απαραίτητο λόγω του «μεγάλου αριθμού των αιτήσεων και των περιορισμένων θέσεων». Όπως ήταν αναμενόμενο όμως φέτος διαψεύθηκε καθότι στην εστία έμειναν 20 κενές θέσεις.

Παρ' όλα αυτά, προς έκπληξη όλων μας 11 από τους συνοικοτρόφους μας κλήθηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους μέσα σε 2 μέρες και να βρουν άλλο τρόπο να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Αυτοί δεν αξίζει να βρίσκονται ανάμεσα μας. Δεν είναι άξιοι αυτών των κενών δωματίων. Καλύτερα αναξιοποίητα δωμάτια παρά με αυτούς μέσα.
Ποιό είναι το μέγα παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν; Κάποιων το πατρικό είναι σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. (μέχρι τώρα δινόταν προτεραιότητα μεν σε όσους έρχονταν από μακρινές περιοχές αλλά εφόσον υπήρχαν κενές θέσεις γίνονταν δεκτοί και οι υπόλοιποι) και κάποιοι άλλοι δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τον πρύτανη στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε ή να δικαιολογήσουμε κανέναν/καμία γιατί δεν κατάφερε να περάσει το απαιτούμενο όριο των μαθημάτων.

Παίρνοντας ως δεδομένο το στοιχείο της ακαδημαϊκής ελευθερίας σύμφωνα με το οποίο ο ακαδημαϊκός έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί το χρόνο φοίτησής του με όποιον τρόπο θέλει, είτε εμβαθύνοντας σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο της σχολής του είτε και αναπτύσσοντας άλλες πτυχές της προσωπικότητας του μέσω εξωπανεπιστημιακών δραστηριοτήτων θεωρούμε ότι �� εισαγωγή ακαδημαϊκών κριτηρίων ως προϋπόθεση για την παροχή στέγασης προωθεί τον ανταγωνισμό, την αποστήθιση, τη στείρα μελέτη και δεν είναι παρά μια εκβιαστική μέθοδος. Στη παρούσα περίπτωση μάλιστα εφαρμόστηκε με απόλυτα εκδικητικό τρόπο καθώς αυτοί που μέχρι τώρα είχαν πρόβλημα με τα μαθήματα που χρωστούσαν πλέον δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τελειώσουν τη σχολή τους. Αυτά είναι τα κίνητρα μάθησης που μας προσφέρει το πανεπιστήμιο;
Και τελοσπάντων υπάρχουν κενές θέσεις και παρ' όλα αυτά διώχνουν άτομα από τα σπίτια τους. Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο;

Οι δηλώσεις, μετά από τη δική μας αντίδρασή, του πρύτανη ότι «οι περιπτώσεις θα εξεταστούν ξεχωριστά και θα ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια ώστε να παρακαμφθεί ο νόμος*» μπορούν να ειδωθούν μόνο ως προσπάθεια από μέρους του να διασπείρει ατομιστικές αντιλήψεις αναμεσά μας και να επικεντρωθεί ο καθένας στο πώς θα δικαιολογηθεί μόνος/η του.
Δεν έχουμε να δικαιολογηθούμε για τίποτα όσο υπάρχουν κενές θέσεις κανείς φοιτητής δε θα πεταχτεί στο δρόμο.
*νόμος: το καταστατικό που μόνος του γράφει, τροποποιεί, παρακάμπτει
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ