«Καταρρέει» όλο και περισσότερο η Βαρβάκειος αγορά καθώς σύμφωνα με μια πρώτη ενημέρωση που προκύπτει από στοιχεία του δήμου Αθηναίων, υπάρχουν καταστήματα που χρωστούν ενοίκια από τις αρχές του 2010 ή ακόμη και το 2008!

Οι συσσωρευμένες οφειλές μισθωμάτων ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. ευρώ ενώ οι έμποροι διαμαρτύρονται μιλώντας για πτώση του τζίρου που φτάνει το 70% τα τελευταία χρόνια.

Όπως λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Κλεάνθης Τσιρώνης «δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση» που έχει χτυπήσει αλύπητα τους εμπόρους οπωρολαχανικών, ψαριών και κρεάτων στην Βαρβάκειο Αγορά:

«Έχουμε κάθε ημέρα απεργίες και πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε μέρα! Πολλοί έμποροι αποχωρούν γιατί δεν αντέχουν να τα βγάλουν πέρα. Πάγκοι μένουν άδειοι παρά το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει αυξήσει τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια. Επιβιώνουν μόνον όσοι καταφέρνουν να δουλέψουν με προσφορές για το καταναλωτικό κοινό. Αλλά πως να κατέβει κανείς για ψώνια όταν ακούει πως έχει πορεία στο Κέντρο;».

Από πλευράς δήμου Αθηναίων, το πρόβλημα καταγράφεται ήδη σε επίπεδο αριθμών αλλά κανείς δεν μοιάζει έτοιμος να απαντήσει για το πως θα αναστραφεί η πορεία καθόδου και τι θα γίνει με τις οφειλές που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Επί σειρά ετών, οι πάγκοι στην αγορά της μαναβικής των ιχθυεμπόρων και των κρεάτων ήταν περιζήτητοι και τα μισθώματα είχαν φτάσει ψηλά.

Έμποροι οι δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Αγορά του δήμου Αθηναίων θέτουν ζήτημα για τον ίδιο το δήμο που επιτρέπει σε καταστήματα να λειτουργούν παρά τις συσσωρευμένες οφειλές, άρα με «νόθευση» του ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή όμως αναγνωρίζουν ότι και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να κλείνουν καταστήματα γιατί αυτό θα έχει πρόσθετη αρνητική επίπτωση στην εικόνα της αγοράς.