Στο στόχαστρο βρέθηκε για ακόμα μία φορά η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας. Αυτή τη φορά εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση εναντίον της το ακροδεξιό περιοδικό «Minute» το οποίο κυκλοφόρησε έχοντας έναν τίτλο που στην κυριολεξία μεταφράζεται "Σκανδαλιάρα σαν τον πίθηκο, η Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα".

Το περιοδικό κάνει λογοπαίγνιο στον τίτλο του εξωφύλλου με δύο λαϊκές εκφράσεις αφού το "σκανδαλιάρης σαν πίθηκος" (etre malin comme un singe) σημαίνει
μεταφορικά "άταχτος" και το "έχω την μπανάνα" (avoir la banane), σημαίνει "είμαι χαρούμενος".

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνηση εξετάσει ποια μέσα θα μπορούσε να λάβει για να σταματήσει την κυκλοφορία του περιοδικού. "Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι", τόνισε στο περιθώριο μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός είπε ότι εξετάζει μαζί με την Τομπιρά και την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί τους τρόπους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην κυκλοφορήσει το περιοδικό το οποίο, όπως τόνισε" επιτίθεται όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά σε όλη τη χώρα".

Στο Twitter, πολλοί πολιτικοί της αριστεράς αλλά και ανώνυμοι χρήστης κατήγγειλαν το περιοδικό και πολλοί ζήτησαν να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε "αηδιασμένος" από το "απεχθές" πρωτοσέλιδο και έκρινε ότι το συγκεκριμένο τεύχος θα πρέπει να κατασχεθεί. Η υπουργός Αθλητισμού Βαλερί Φουρνεϊρόν έκανε λόγο για "απαράδεκτο πρωτοσέλιδο" και για "αηδιαστικές δηλώσεις".