Καθηγήτρια παλαιοντολογίας του ΑΠΘ παίρνει διεθνή διάκριση και αυτό για την καθοριστική συμβολή της στις έρευνες και στις ανασκαφές στη Μηλιά Γρεβενών.
Πρόκειται για την Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του Α.Π.Θ. η οποία ανακάλυψε τους μεγαλύτερους παγκοσμίως χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών. Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο ανήκουν σε προβοσκιδωτό 3.000.000 ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η Ευαγγελία Τσουκαλά είναι Αν. Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και οργάνωσε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές στην περιοχή των Γρεβενών εδώ και 20 χρόνια όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται στη Μηλιά Γρεβενών. Εκτός από την ερευνητική και ανασκαφική προσφορά της, έχει συμβάλει στο διεθνή αντίκτυπο της Παλαιοντολογίας με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, όπως το 2006, με το 12ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία και στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας και το 2014 με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους συγγενείς τους στα Γρεβενά και τη Σιάτιστα.

Το Διεθνές Βραβείο "Giuseppe Sciacca" θα απονεμηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στο Βατικανό, στην Αν. Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας, Ντικ Μολ.

Τα Διεθνή Βραβεία "Giuseppe Sciacca" τελούν, μεταξύ άλλων, υπό τη�� αιγίδα της Ε.Ε., της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως. Στοχεύουν στη διάδοση του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, στη φιλία των εθνών, στις ανθρώπινες αξίες και τους νέους.

Άλλο ένα βραβείο στους φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Χημικών του ΑΠΘ.
Οι φοιτητές της ομάδας επιλέχθηκαν στην 11άδα ανάμεσα σε 8.500 αιτήσεις γιατί ανακάλυψαν έναν καινοτομικό τρόπο για να καθαρίζουν το νερό.

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό τον Start up smart camp με έδρα το Άμστερνταμ που αναζητά μέσω διαγωνισμού σε διεθνή επίπεδο καινοτόμες ιδέες, προϊόντα, ανθρώπους με έξυπνες ιδέες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από μεγάλους χρηματοοικονομικούς φ��ρείς. Οι Έλληνες παρουσίασαν την ευρεσιτεχνία τους σε στελέχη μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανώσεων και κέρδισαν τις εντυπώσεις.