Την ώρα που η Σύγκλητος αποφάσισε να "ανοίξει" επιτέλους το Πανεπιστήμιο Αθηνών την ερχόμενη Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, μετά από 10 ολόκληρες εβδομάδες αγωνίας και απόγνωσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης διαβεβαίωσε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με παρουσιάστρια τη Μάρα Ζαχαρέα και κεντρικό σχολιαστή τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «εάν ανοίξει την Τρίτη το Πανεπιστήμιο δεν θα χαθεί το εξάμηνο» διευκρινίζοντας ότι «εάν δεν εξασφαλιστε�� η απρόσκοπτη πρόσβαση και των διδασκόντων και των διδασκομένων δεν θα μπορούν να γίνουν τα μαθήματα».

«Αυτό εξαρτάται από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων, από την απεργία τους η οποία θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι δικαιολογημένη, τη σεβόμαστε και ζητάμε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο βαθμό που δεν εμπλέκονται οι διοικητικού υπάλληλοι» συμπλήρωσε ο κ. Πελεγρίνης.

Ο πρύτανης αρνήθηκε ότι είχε δεχθεί εισαγγελική παραγγελία για παράβαση καθήκοντος για να ανοίξει το πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι «από την αρχή η θέση τόσο του ίδιου όσο και της Συγκλήτου ήταν να παραμείνει το πανεπιστήμιο ανοιχτό.

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηνικολάου στον πρύτανη το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου το οποίο απαρτίζεται από παγκοσμίου φήμης καθηγητές, με μια αιχμηρή ανακοίνωσή του καθιστά τον κ. Πελεγρίνη προσωπικά υπεύθυνο για την παρούσα κατάσταση στο ίδρυμα, καθώς όπως αναφέρει, συγκαλύπτει την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας για το ίδρυμα και ότι υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές. Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν 400 υπεράριθμοι διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να δουν την πόρτα εξόδου.

Ο κ. Πελεγρίνης χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την ανακοίνωση και απάντησε λέγοντας : «Ας ξεκινήσω από τις καταχρηστικές συμπεριφορές. Μπορούν να μου πουν συγκεκριμένα; Όσον αφορά στο προσωπικό ασφαλείας, βεβαίως και υπάρχει προσωπικό ασφαλείας» τόνισε και πρόσθεσε: «Ορίζεται κάθε φορά από τη γενική συνέλευση των διοικητικών».

Αναφερόμενος μάλιστα στα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος είπε: «Δεν θα αμφισβητήσω ότι είναι καταξιωμένοι, αλλά σας λέω ότι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, ο Χάιντεγκερ, ήταν ο πρώτος Ναζί πρύτανης. Το ότι κάποιος είναι καταξιωμένος δεν σημαίνει ότι έχει και διοικητική ικανότητα».

Συνεχίζοντας ο κ. Πελεγρίνης χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών παρέμεινε επί 10 εβδομάδες κλειστό. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «το υπουργείο είναι υπεύθυνο για αυτό». «Το αλόγιστο αυτό μέτρο όπου φεύγει το μισό προσωπικό από το πανεπιστήμιο οδήγησε σε αυτήν την κρίση» ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε άλλους 500 υπαλλήλους»

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει οργανόγραμμα στο πανεπιστήμιο ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει. Ωστόσο, προκάλεσε στο δελτίο ειδήσεων λέγοντας ότι όχι μόνο πρέπει να φύγουν διοικητικοί υπάλληλοι από το πανεπιστήμιο αλλά ότι χρειάζονται άλλους 500, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άγρια κόντρα μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Έχει γίνει αξιολόγηση η οποία σε όλες τις μορφές της ζητάει παραπάνω υπαλλήλους» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται το πανεπιστήμιο άλλους 500 υπαλλήλους σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε τέλη Αυγούστου βάσει των δεικτών που μας υπέδειξε το υπουργείο».

"300 διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν στο απυρόβλητο"


Ερωτηθείς από την Μάρα Ζαχαρέα εάν πράγματι υπάρχουν 300 διοικητικοί υπάλληλοι που μένουν στο απυρόβλητο γιατί είναι ρουσφέτια ή συγγενείς υψηλόβαθμων στελεχών ακόμα και του υπ. Παιδείας, ο κ Πελεγρίνης το επιβεβαίωσε λέγοντας «ότι πράγματι 300 μένουν στο απυρόβλητο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, ρωτήστε το υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο γιατί δεν ρώτησε ο ίδιος το υπουργείο; Η απάντησή του ήταν η εξής: «Νομίζετε ότι γίνεται διάλογος με το υπουργείο; Προτείναμε στο υπουργείο να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Το υπουργείο αρνείται. Αυτή είναι η αλήθεια».

Κάντε κλικ και δείτε τι δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης στο Star...