Δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μετα��ύ των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, όπως δήλωσε ο έλληνας πρόξενος στη Μανίλα Άγγελος Τσαουσίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαουσίδη, στις Φιλιππίνες ζουν μόνιμα περίπου 120 Έλληνες που ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία και το εμπόριο.

«Ο τυφώνας», είπε, «δεν έπληξε τη Μανίλα και άλλες τουριστικές περιοχές. Στις περιοχές που επλήγησαν δεν ζουν Έλληνες».

Στο έλεος τροπικής καταιγίδας οι Φιλιππίνες

Την ίδια ώρα, οι περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο έλεος του τυφώνα Χαϊγιάν χτυπήθηκαν εκ νέου από μια τροπική καταιγίδα.

Όπως ανέφερε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία η τροπική καταιγίδα διέσχισε τις νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας με ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 55 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας δήλωσε ότι προκλήθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό DZMM από τη Μανίλα ο Ρόχας ανέφερε ότι οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων καθώς και άλλων απαραίτητων προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η διεθνής κινητοποίηση για να προσφερθεί βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Απέπλευσε για Φιλιππίνες το αμερικανικό Τζορτζ Ουάσιγκτον

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσι��κτον και σε άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν.

Το Τζορτζ Ουάσιγκτον, το οποίο μεταφέρει 5.000 ναύτες και 80 αεροσκάφη απέπλευσε από το Χονγκ Κονγκ μαζί με τα πλοία συνοδείας του και θα φθάσει ανοικτά της πληγείσας περιοχής των Φιλιππίνων σε δύο με τρεις ημέρες.

Προς ανακούφιση των πληγέντων στις Φιλιππίνες και η Μεγάλη Βρετανία στέλνει ένα σκάφος του βασιλικού πολεμικού ναυτικού με ειδικό εξοπλισμό αφαλάτωσης του νερού και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Το HMS Daring αναμένεται να φθάσει στην περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες και το C - 17 εντός των προσεχών ημερών. Στη βρετανική επιχείρηση αρωγής θα μετάσχουν ��ερίπου 200 στρατιώτες.

Τέλος, ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών - διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.