Την ώρα που οι Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν θυμίζουν τοπίο Αρμαγεδδώνα, ένα μήνυμα ελπίδας έρχεται μέσα από τα συντρίμμια…

Ένα μωράκι γεννήθηκε στα χαλάσματα ενός αεροδρομίου. Η έγκυος μητέρα του κατάφερε να γλιτώσει από τον φονικό τυφώνα.
Την ίδια ώρα, σε τουλάχιστον 10.000 νεκρούς εκτιμώνται οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες

Με τις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες να είναι εξαιρετικά δύσκολες, το νησιώτικο σύμπλεγμα των Φιλιππίνων έχει ουσιαστικά παραλύσει, οι πληγείσες περιοχές έχουν αποκοπεί και τα συνεργεία διάσωσης παλεύουν να φτάσουν εκεί που χρειάζονται.

Ο τυφώνας πέρασε, αλλά την χώρα απειλεί τροπικό σύστημα χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης με ισχυρές βροχές που αναμένεται να φτάσει νωρίς την Τρίτη.
untitled.JPG


Χειρότερη είναι η κατάσταση σε πόλεις όπως το Γκουιάν, στο νότιο Σαμάρ, με πληθυσμό 40.000, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί. Εικόνες από εναέρια μέσα δείχνουν ανθρώπους να περιπλανώνται ανάμεσα σε ερείπια ενώ στην απομακρυσμένη πόλη δεν έχουν ακόμη φτάσει προμήθειες τροφίμων και βασικών ειδών.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι κάποιοι από τους επιζώντες έχουν χάσει κάθε πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα ενώ στα ΜΜΕ φτάνουν αναφορές για μαζικούς τάφους.

Στο Βιετνάμ ο τυφώνας

Tη Δευτέρα, ο Χαϊγιάν έφτασε στις ακτές του βόρειου Βιετνάμ. Το σύστημα κακοκαιρίας φέρνει ανέμους και βροχές στην χερσόνησο της Ινδοκίνας, αλλά έχει αποδυναμωθεί και η ισχύς του προβλέπεται να συνεχίσει μειούμενη όσο κινείται προς τη νότια Κίνα, οπότε και αναμένεται να υποβαθμιστεί το βράδυ της Δευτέρας σε σύστημα χαμηλής πίεσης.

Ήδη σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές του Βιετνάμ που θα περάσει ο τυφώνας, ενώ μέχρι το πρωί της Δευτέρας δεν είχαν καταγραφεί ζημιές.