Η εν ψυχρώ δολοφονία έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη έχει αναγκάσει την ΕΛ.ΑΣ. να στρέψει την προσοχή της και πάλι σε παλιές τρομοκρατικές οργανώσεις που μέχρι τώρα είχαν σιγήσει.

Στην αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, τονίζοντας ότι η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν συντονισμένη και πιθανόν πραγματοποιήθηκε από το επιτελείο του εγχώριου αντάρτικου πόλεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από εκείνους που συμμετείχαν στην επίθεση είναι… παλιοί γνωστοί της αστυνομίας, ενώ το ύφος της επίθεσης δείχνει ψήγματα κεντρικού συντονισμού.

Μάλιστα στην ΕΛ. ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στις ομάδες της σύγχρονης τρομοκρατίας, όπως συνέβαινε και ανάμεσε στη 17Ν, τον ΕΛΑ και την 1η Μάη.

Στην αστυνομία πιστεύουν επίσης ότι η σιγή που έχει επέλθει μετά το φονικό χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο είναι συνήθης τακτική για να μην ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της ΕΛ.ΑΣ.

«Άλλες ομάδες αναλαμβάνουν τις ένοπλες επιθέσεις και άλλες προχωρούν σε ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες», υποστηρίζουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ.

Τονίζουν μάλιστα ότι όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ομάδες αυτές της νέας τρομοκρατίας έχουν κάτι σαν… «εποπτικό όργανο».

Η νέα γενιά του αντάρτικου, ο «Επαναστατικός Αγώνας» και το σχέδιο «Φοίνικας»

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα για τη νέα μορφή ένοπλης πάλης και τρομοκρατίας.

Κεντρικό ρόλο αυτή την περίοδο παίζει ο «Επαναστατικός Αγώνας» και ο 42χρονος καταζητούμενος, Νίκος Μαζιώτης. Ο Μαζιώτης σύμφωνα με την αστυνομία κρύβεται πίσω από τουλάχιστον 15 ένοπλες επιθέσεις και ληστείες, ενώ βλέπουν σχέση του και με τους ληστές με τα μαύρα, οι οποίοι φαίνεται να τον χρηματοδότησαν με 600.000 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2009 άλλωστε η οργάνωση ΟΠΛΑ πραγματοποίησε αιματηρή επίθεση, λίγες ώρες μετά την επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα» για 600.000 ευρώ.

Εκτός από τον Επαναστατικό Αγώνα και την ΟΠΛΑ την περίοδο 2003 – 2011 έδρασαν ακόμη οι ομάδες «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», ΕΝΕΔΡΑ και «Λαϊκή Θέληση» που πραγματοποίησαν περίπου 15 βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες εκτιμάται ότι είχαν κοινό βραχίονα.

Η αστυνομία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο, μήπως μέλη των παραπάνω οργανώσεων έχουν πλέον ενταχθε�� στην «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», η οποία και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Κεντρικός ο ρόλος των «Πυρήνων της φωτιάς»

Κεντρικό ρόλο στο σύγχρονο αντάρτικο πόλεων παίζουν σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική οι «Συνομωσίες των Πυρήνων της Φωτιάς». Τμήμα αυτής της οργάνωσης θεωρείται και η «Σέχτα Επαναστατών», οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη σε μερικές από τις πιο σκληρές επιθέσεις, ανάμεσά τους και η δο��οφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Οι σχέσεις της εγχώριας τρομοκρατίας με το εξωτερικό

Πληροφορίες της ελληνικής αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής σχετίζουν την εγχώρια τρομοκρατία και συγκεκριμένα τους Πυρήνες και τη Σέχ��α με τη διεθνή αναρχική οργάνωση FAI, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» για την αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δολοφονίες των δύο παιδιών στο Νέο Ηράκλειο να είναι η κορύφωση του σχεδίου «Φοίνικας» και να εμφανιστεί πλέον μια νέα οργάνωση.