​Ο Γιάννης Υφαντής είναι ο Έλληνας που ήταν στην ιστορική αποστολή του «Apollo 11» που πήγε στο φεγγάρι το 1969 και προσελήνωσε τον Νιλ Άρμστρονγκ για πρώτη φορά στη σελήνη!

Είναι ο άνθρωπος που έβαλε και αυτός ένα λιθαράκι σε μία από τις σημαντικότερες διασ��ημικές αναζητήσεις της ανθρωπότητας.

Ο επιστήμονας Γιάννης Υφαντής, ο οποίος δοκίμασε και βελτίωσε το σύστημα προσσελήνωσης του «Lunar Module», του οχήματος που αποκολλήθηκε από το «Apollo 11» και πάτησε στη Σελήνη μιλάει για την εμπειρία του!

Ακόμα λέει πως αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και λίγο έλειψε να στοιχίσουν τη ζωή των αστροναυτών!

Ο Γιάννης Υφαντής είχε ασχοληθεί για αρκετό καιρό με τα συστήματα αδρανούς πλοήγησης, ελέγχου, πορείας και καθοδήγησης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη, διαστημόπλοια, πυραύλους, πλοία και υποβρύχια.

«Από τεχνολογικής άποψης, το πιο ζωτικό υποσύστημα μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα, όπως το διαστημόπλοιο, είναι εκείνο της καθοδήγησης πορείας και πλοηγήσεως. Ακριβώς επειδή ήμουν γνώστης των πλοηγικών συστημάτων, καθώς η εταιρεία για την οποία εργαζόμουν τότε κατασκεύασε τέτοια συστήματα για τη NASA, η εταιρεία μού ανέθεσε το έργο της δοκιμής του διαστημόπλοιου προσσεληνώσεως ''Lunar Module''. Ως επικεφαλής της ομάδας τεχνικών και μηχανικών, πραγματοποίησα περιβαλλοντικές δοκιμές και μελέτες και μελέτες για να σιγουρευτώ ότι το σύστημα είναι ικανό, φερέγγυο και μπορεί να αντέξει στο αφιλόξενο περιβάλλον του Διαστήματος» δηλώνει ο κ. Υφαντής.

Μάλιστα, ο Έλληνας επιστήμονας και η ομάδα του εντόπισαν και μερικές αδυναμίες του συστήματος, καθώς κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπίστωσαν ότι κάποιες βίδες δεν συγκρατούσαν καλά το ρυθμιστή υψομέτρου, πρόβλη��α που θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά στους αστροναύτες.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Υφαντής εξέφρασε την πικρία του στο γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη γιορτή «ξεχάστηκαν οι αφανείς ήρωες, που έκαναν δυνατή αυτή την επιτυχία».

Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που κόστισε 20 δισ. δολάρια και στο οποίο συμμετείχαν 190.000 επιστήμονες, μηχανικοί, τεχνικοί, αστροναύτες και εργάτες. «Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν και αρκετοί Έλληνες, ένας από τους οποίους ήμουν και εγώ» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Πως ένιωσε εκείνη την ημέρα

Τη ημέρα αυτή, που έμεινε στην ιστορία, ο Γ. Υφαντής βρισκόταν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει μαζί με το Χιούστον καρδιοχτυπούσε και ο ίδιος.

«Όλα είχαν δοκιμαστεί, αλλά η εφαρμογή είν��ι διαφορετικό πράγμα. Με ενδιέφερε να δω ότι όλα είναι εντάξει με το «Lunar Module», δεν έλεγα τίποτα εκείνη την ώρα, αλλά η σκέψη με βασάνιζε. Μετά πέταξα στον ουρανό» υποστηρίζει.

«Και αν ποτέ κατάφερα να πείσω τους Έλληνες να δημιουργήσουν διαστημικό πρόγραμμα, τότε θα πεθάνω ευτυχής» αναφέρει κλείνοντας.