​Το ΣΔΟΕ εντόπισε μεγάλα και αδήλωτα ποσά εισοδήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δικηγόρου και βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρο και του χειρουργού Λάκη Νικολάου. Οι ίδιοι ωστόσο αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο Λάκης Νικολάου μίλησε στο STAR και υποστηρίζει ότι ο έλεγχος είναι λ��νθασμένος και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Έχω φορολογηθεί γι’ αυτά, έχω πληρώσει το χώρο μου, απλώς ψάχνοντας την ατομική μου μερίδα είδαν ότι αυτά τα εισέπραξα εγώ και τα οποία φορολογήθηκαν στην ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία, στο ιατρείο που είχα! Θα το δω με τους δικηγόρους μου», λέει ο ίδιος.

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκρίνει τα ποσά που εντοπίζει με τις φορολογικές δηλώσεις του ελεγχόμενου. Στα ποσά που δεν δικαιολογούνται επιβάλλεται πρόσθετος φόρος έως και 45%, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμο έως και 100% του φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος.

Για παράδειγμα, για απόκρυψη εισοδήματος ενός εκατομμυρίου ευρώ επιβάλλεται περίπου ισόποσο πρόστιμο και πρόσθετοι φόροι.

Οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν τον έλεγχο, αλλά θα πρέπει, για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, να καταβάλουν το 50% των προστίμων.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν μετά από ανώνυμη καταγγελία για 36 ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν που έφτασε στο γραφείο του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ.