Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Νεάπολης Λασιθίου η δίκη για τη διπλή δολοφονία του 34χρονου Πρίαμου Ξυδάκη και του 63χρονου Μανόλη Σταυρουλάκη, στον Προφήτη Ηλία, τον Ιούνιο του 2012.

Στο εδώλιο κάθονται ένας 52χρονος κρεοπώλης, κατηγορούμενος ως δράστης της δολοφονίας, και δύο αδελφοί του, κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τού Γιάννη Ξυδάκη, πατέρα του Πρίαμου Ξυδάκη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα.

Το πρωί έφθασαν στη Νεάπολη δύο λεωφορεία από τον Προφήτη Ηλία με κατοίκους του χωριού, συγγενείς και φίλους των θυμάτων, ενώ νωρίτερα είχαν έρθει και οι συγγενείς των κατηγορουμένων.

Η έναρξη της δίκης κ��ι οι καταθέσεις

Στην έναρξη της δίκης τα τρία αδέρφια που κατηγορούνται, δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες και μάλιστα ο κεντρικός κατηγορούμενος ο 52χρονος κρεοπώλης ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια Ξυδάκη.

Οργισμένη απάντηση της οικογένειας

Μόλις άκουσαν στην αίθουσα την συγνώμη του 52χρονου, συγγενείς και οικείοι του αδικοχαμένου Πρίαμου, ξέσπασαν σε φωνές: "Η συγνώμη σε μάρανε κάθαρμα" και "Δεν τη θέλουμε τη συγνώμη σου!", με τον πρόεδρο της Έδρας να επιβάλλει τελικά την τάξη προχωρώντας την διαδικασία.
diki_neap_pr_2.jpg

Η κατάθεση του τραγικού πατέρα

Ράγισαν και οι πέτρες στο δικαστήριο, καθώς αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρώτος μάρτυρας και πατέρας του Πρίαμου Ξυδάκη, Γιάννης, ο οποίος περιέγραψε με δραματικό τρόπο τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

"Το παιδί μου από μικρό λάτρευε τον αθλητισμό και είχε όνειρο να σπρώξει την νεολαία του χωριού από τα όπλα στην άθληση. Και τελικά το κατάφερε μετά το θάνατό του, όταν οι δυνάστες έφυγαν!" είπε στην εισαγωγή του.

Για τα μέλη της κατηγορούμενης οικογένειας είπε: "Τους φοβόταν όλο το χωριό. Γιατί απειλούσαν τους ��άντες με τα όπλα και έκαναν αδικήματα. Ήταν οι δυνάστες και με το που έφυγαν λυτρώθηκε το χωριό! Έσπασε το απόστημα μετά το θάνατο των δύο ανθρώπων."
Αναφερόμενος για τα περιστατικά που συνέβησαν το μοιραίο βράδυ κατέθεσε: "Πρόλαβα να δω το γιο μου αλλά δεν ήξερα ότι πέθαινε. Μου είπαν ότι έχει χτυπηθεί στην κοιλιά και να φύγω γιατί θα έρθουν να με σκοτώσουν.Και αυτό πήγαν να κάνουν. Φεύγοντας από το σημείο με ακολούθησε ένα αυτοκίνητο με τα δύο άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία με πυροβολούσαν. Τελικά δεν τα κατάφεραν να με χτυπήσουν αλλά τους άκουσα να λένε, πάμε να φύγουμε, τον φάγαμε!"

Έντονο κλίμα και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δικηγόρους των δύο πλευρών

Βαρύ το κλίμα και έντονες αντιπαραθέσεις από τους συνηγόρους των δύο πλευρών λαμβάνουν χώρα εντός του δικαστηρίου.
Μάλιστα μία στιγμή που χαλάρωσε λίγο το κλίμα, ήταν όταν ο συνήγορος υπεράσπισης, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν το λευκό ποινικό μητρώο που είχαν δύο από τους κατηγορούμενους πριν το μοιραίο βράδυ.

Αμέσως το ακροατήριο κυρίως από την πλευρά της οικογένειας και των οικείων των δολοφονηθέντων, ξέσπασε σε γέλια, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ένταση μετά τη διακοπή της δίκης

Αμέσως μετά τη διακοπή της δίκης, ένας άνδρας και μια γυναίκα από την πλευρά των θυμάτων κινήθηκαν απειλητικά προς τους κατηγορουμένους, με τους αστυνομικούς να τους συγκρατούν.
Ωστόσο, σταδιακά η ένταση κλιμακώθηκε κι ολοένα και περισσότεροι από τους παρευρισκομένους άρχισαν να πλησιάζουν προς το μέρος των τριών αδερφών από τον Προφήτη Ηλία.

Τελικά, οι τρεις κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα, ενώ το πλήθος που παρέμεινε στην αίθουσα.
Όπως έγινε γνωστό, η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 12/11, με την κατάθεση της χήρας του Πρίαμου Ξυδάκη, Κατερίνας Τζουλιαδάκη.