​Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις 14 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ, o μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης.

Η αίτηση αναίρεσης θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για την δικαστική τύχη των 14. Την αίτηση την υπέβαλαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήρτη Πελέκη.

Στην αίτηση αναίρεσης υποστηρίζεται ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ως προς το κεφάλαιο της έλλειψης αιτιολογίας υπογραμμίζεται ότι δεν θεμε��ιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4170/2013 προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κάτι που μεταφράζεται ότι δεν επιτρέπεται η δίωξη σε βάρος των μελών του ΝΣΚ. Μάλιστα, το ακαταδίωκτο ισ��ύει αναδρομικά, καθώς η ρύθμιση του εν λόγω νόμου είναι ευμενέστερη.

Ως προς τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη τονίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναλύεται πως γνώριζε ότι τα ακίνητα δεν ήταν της Μονής.