Στο… μάτι βάζουν πλέον όλο και περισσότερο και τα σουπερ μάρκετ οι κλέφτες, αφού το κόστος από τις κλοπές στα συγκεκριμένα καταστήματα ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Ωστόσο, τι και αν τα καταστήματα βάζουν αντικλεπτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας; Οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργια κόλπα για να κλέψουν τα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο προκειμένου να μην τους πάρει είδηση κανείς!


Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται παράγοντες του κλάδου, «παλιά έκλεβαν κυρίως ξυραφάκια. Τώρα περνούν το καρότσι στο ταμείο και με το πόδι, ώστε να μη το βλέπει ο ταμίας, σπρώχνουν ένα πεντόλιτρο δοχείο ελαιολάδου».

Σε καταστήματα με ρούχα ακολουθούνται άλλες πρακτικές. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) κ. Αντώνης Μακρής, οι επιτήδειοι σβήνουν την τιμή από το ταμπελάκι γράφοντας χαμηλότερη τιμή.

Σε περίπτωση που το προϊόν φέρει αυτοκόλλητη ετικέτα barcode (γραμμικός κώδικας), την ξεκολλούν και στη θέση της βάζουν ετικέτα που έχουν αφαιρέσει από προϊόν με χαμηλότερη τιμή. Ο κ. Μακρής υποστήριξε ότι όλα τα παραπάνω θα αποφεύγονταν εάν τα προϊόντα δεν έφεραν το παραδοσιακό ταμπελάκι, αλλά μόνο ένα barcode και μέσω ειδικών συσκευών, ο καταναλωτής, θα μπορούσε να λάβει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες: από τη σύνθεση και τη χώρα προέλευσης, έως την τιμή. Οι προτάσεις αυτές έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά συναντούν αντιδράσεις.