Όλα τα πιθανά σενάρια εξετάζει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, χωρίς να αποκλείει ευθύς εξαρχής κανένα ενδεχόμενο.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τα βίντεο και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ενώ γίνεται προσπάθεια να συλλεχθεί υλικό και από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες ενδέχεται να έχουν καταγράψει κάποια κρίσιμη λεπτομέρεια.

Τα κυριότερα σενάρια σχετίζονται: με το ενδεχόμενο χτυπήματος πρωτοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης, με την επανεμφάνιση της "Σέχτας επαναστατών, με χτύπημα από τον καταζητούμενο Μαζιώτη ή συνεργάτες του, ενώ δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ήταν έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η «Σέχτα» ή τρομοκράτες παλιότερης γενιάς να προχώρησαν στη σύσταση νέας οργάνωσης.

Το χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο, με τον συνδυασμό «μίσους» ως προς το κίνητρο με την ψυχραιμία ως προς την εκτέλεση, θυμίζει την εν ψυχρώ δολοφονία του 37χρονου Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010 έξω από το σπίτι του, αλλά και στη δολοφονία του 41χρονου υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα στα Άνω Πατήσια τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2009 από τη «Σέχτα», η οποία όμως έχει σιγήσει τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΛΑΣ εξετάζει και το ενδεχόμενο οι δράστες να ήθελαν ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς συνολικά σε απόσταση βολής βρέθηκαν 6 φίλοι της Χρυσής Αυγής, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε γιατί τους... τελείωσαν οι σφαίρες.