Με διαμαρτυρίες, μικροεπεισόδια αλλά και σημαντική - σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον - εμπορική κίνηση συνοδεύτηκε η έναρξη του μέτρου της κατ’ εξαίρεση λειτουργίας καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του χρόνου.

Τα κυριότερα παρατράγουδα υπήρξαν στην Πάτρα όπου η έναρξη του μέτρου συνοδεύτηκε με «κλεφτοπόλεμο». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρωτεύουσα της Αχαΐας τα καταστήματα … «ανοιγόκλειναν» , ανάλογα με το αν βρίσκονταν έξω από αυτά διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο, οι οποίοι με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τοπικού εμπορικού συλλόγου, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ ζητούσαν επιτακτικά να κλείσουν τα καταστήματα που είχαν ανοίξει. Κάτι που έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όταν οι διαμαρτυρόμενοι απομακρύνονταν, τα καταστήματα άνοιγαν και πάλι!

Στην Πάτρα επίσης, συνελήφθη ιδιοκτήτρια καταστήματος που είχε ανοίξει πριν τις 11 το πρωί, ενώ συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι σε ορισμένα καταστήματα οι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να προσέλθουν από τις 8.

Στην Αθήνα πάντως, παρότι υπήρξαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο, δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια, ενώ σημαντική ήταν και η εμπορική κίνηση κυρίως στους εμπορικούς δρόμους πέριξ της πλατείας Συντάγματος (Ερμού κλπ). Σε δύο περιπτώσεις αποκλείσθηκε συμβολικά από εργατοϋπάλληλους και μέλη του ΠΑΜΕ η είσοδος πολυκαταστήματος, ενώ ακόμη μία αντίστοιχη απόπειρα, στην οδό Πανεπιστημίου, αποτράπηκε από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο Κέντρο άνοιξε τελικά η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε το 90% των καταστημάτων στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.