Δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια, στη συστηματική διακίνηση κυρίως ναρκωτικών στην Κέρκυρα, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

O κεντρικός πυρήνας των οργανώσεων αποτελείται από τέσσερα ηγετικά στελέχη (τρεις ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής) και 18 βασικά εκτελεστικά μέλη (13 ημεδαπούς και 5 υπηκόους Αλβανίας), ενώ εμπλέκονται συνολικά, ακόμη πενήντα εννέα 59 άτομα, ξεπερνώντας τα 80 άτομα στο σύνολο.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας, εννέα κεντρικά στελέχη των οργανώσεων, μεταξύ ��ων οποίων οι δύο αρχηγοί της μίας οργάνωσης. , στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, εμπλέκονται συνολικά 81 ημεδαποί και αλλοδαποί, τους οποίους, κατά περίπτωση και ανάλογα με το ρόλο τους, βαρύνουν οι κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, της αγοράς ναρκωτικών ουσιών, της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), καθώς και της εκβίασης.

Σημειώνεται ότι τα ηγετικά στελέχη της άλλης οργάνωσης είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί για κατοχή κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και όπλων πριν από ένα μήνα περίπου και όπως προέκυψε εξακολουθούσαν να συντονίζουν τη δράση των υπολοίπων μελών

Τα κέρδη των δύο οργανώσεων εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1.500.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι από το 2011 διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 12 κιλά ηρωίνης και 150 κιλά κάνναβης

Παράλληλα συστηματοποιήθηκε ο τρόπος δράσης τους και η μεθοδολογία εισαγωγής στην Κέρκυρα ναρκωτικών, από την Αλβανία και την Αθήνα, καθώς και η μετέπειτα διάθεσή τους στην τοπική «αγορά».

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι δύο οργανώσεις ξεκίνησαν τη συστηματική τους δράση από το 2011 και δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας, έχοντας ως βάση τους το βόρειο τμήμα του νησιού. Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης, όπλων, καθώς και της νεοεμφανιζόμενης ουσίας MDNA (μεθαμφεταμίνη), ενώ το εκτιμώμενο κέρδος από την παράνομη δράση τους υπολογίζεται ότι αγγίζει το 1.500.000 ευρώ.