ΣΟΚ προκαλούν τα στοιχεία της γενικ��ς γραμματέως Ισότητας Βάσως Κόλλια, για τις κακοποιημένες γυναίκες, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Τα στοιχεία βασίζονται στα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που έγινε το καλοκαίρι.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε, τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί αλλά έχουν αυξηθεί κατά 47%.

Αυτό σημαίνει πως μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού ενώ τις περισσότερες φορές δράστης είναι ο σύντροφός τους!

«Η βία προς τις γυναίκες έχει πολλά πρόσωπα, όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός. Σε κάθε περίπτωση η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα και αδιαμφισβήτητη» υπογράμμισε η κ. Κόλλια.

«Τα περιστατικά αυτά δεν καταγράφονται στις χώρες που είναι τελευταίες στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γίνονται στη χώρα μας και δεν αφορούν την Ελλάδα των παλιών ταινιών, αλλά την Ελλάδα του 2013. Είναι πιθανό να έχουμε ακούσει τον καβγά του ζευγαριού της διπλανής πόρτας ή οι ίδιοι να είμαστε παθόντες. Είναι φαινόμενο που η σύγχρονη ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να ελέγξει αποτελεσματικά ώστε να εγείρει ζητήματα για τη στάση μας ως πολίτες και συνάνθρωποι» τόνισε.

Σκοπός του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών είναι η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ενώ παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες όπως:

• Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας
• Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες
• Πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας σε ομαδικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο
• Παροχή υποστήριξης για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας
• Συμβουλευτική γονέων
• Διασύνδεση για νομική υποστήριξη

Η άτυπη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, διαχειρίζεται ήδη 25 περιστατικά. Το Κέντρο έχει στελεχωθεί με τέσσερα άτομα επιστημονικό προσωπικό, ενώ είναι ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας στον οικογενειακό τους περίγυρο, τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όσο και τις όμορες περιοχές της Δράμας και της Ξάνθης.