Στοιχεία ως προς την κατανάλωση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχειακά καταλύματα ανακοινώνει ο δήμος Χερσονήσου στο πλαίσιο διεξαγωγής σχετικής έρευνας με τίτλο «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού», που διενεργείται κατ’ ανάθεση του Δήμου Χερσονήσου από το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή κ. Ζαχαράτο Γεράσιμο.

Τα στοιχεία αφορούν σε δείκτες ημερήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης προϊόντων καθώς και στις συνολικές ζητούμενες ποσότητες στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης του πρωινού εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων για περισσότερα από 30 ομάδες προϊόντων που περιέχουν πάνω από 300 επιμέρους προϊόντα.

Από τα στοιχεία προκύπτουν ότι πρώτα σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά τις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των ξενοδοχείων βρίσκονται τα φρέσκα φρούτα με ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 209γρ., το γάλα (92γρ.) και τα φρέσκα λαχανικά (81γρ.). Έπονται είδη αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής, τα αλλαντικά, το γιαούρτι, τα τυριά, τα φρούτα κονσέρβας και οι συμπυκνωμένοι χυμοί.

Ως προς τα επιμέρους 300 προϊόντα που συνθέτουν το πρωινό εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων τα καρπούζια, το γάλα εβαπορέ, τα πορτοκάλια (βρώσιμα & χυμού) και οι ντομάτες εμφανίζουν την μεγαλύτερη κατανάλωση.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι στα πλαίσια του πρωινού η συνολική ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 816 γρ., ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση από το σύνολο των τουριστών που ξεπερνά τους 5.000 τόνους σε προϊόντα πρωινού σε επίπεδο Δήμου, ενώ εκτιμάται ότι το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο Περιφέρειας αγγίζει του 15.000 τόνους. Εκτιμάται ότι το εν δυνάμει συνολικό όφελος για την τοπική οικονομία μέσα από την παραγωγή και διάθεση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου Χερσονήσου κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 11,5 εκατομ. €, ενώ το αντίστοιχο όφελος σε επίπεδο περιφέρειας φτάνει τα 18,5 με 33 εκατομ. €.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το μέγεθος της συνολικής ζητούμενης ποσότητας στα πλαίσια παραγωγής και διάθεσης του πρωινού εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, παρέχοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την χάραξη πολιτικών σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης τόσο με τον πρωτογενή τομέα όσο και με τον τομέα της μεταποίησης προϊόντων.

Ανάλογη δομή με αυτήν των προϊόντων πρωινού θα παρουσιαστεί για το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνονται εντός των ξενοδοχειακών μονάδων σε μεταγενέστερο στάδιο της έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει λίστα άνω των 2.000 προϊόντων.