ΣΟΚ προκαλεί η έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο, 7,3 εκατ. παιδιά γίνονται μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα 20.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών που φέρνουν καθημερινά στον κόσμο παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους υγείας απ' ό,τι οι ενήλικες μητέρες. Παράλληλα, οι χώρες στις οποίες ζουν βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με οικονομικές απώλειες.

Περίπου 70.000 μητέρες ηλικίας 15 ως 19 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές μετά τον τοκετό, αναφέρει το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σε αρκετές πόλεις, περιλαμβανομένης της Γενεύης.

Η απόκτηση παιδιών σε μικρή ηλικία σημαίνει εξάλλου ότι τα κορίτσια δεν εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Αν τα κορίτσια περίμεναν ως την ηλικία των 20 ετών πριν κάνουν μωρά, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 7,7 δισεκ. δολάρια στην Ινδία και κατά 3,5 δισεκ. δολάρια στη Βραζιλία, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Νίγηρας έχει το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως στις εφηβικές εγκυμοσύνες, με 51% των γυναικών ηλικίας 20 - 30 ετών να δηλώνουν ότι έφεραν στον κόσμο παιδί πριν κλείσουν τα 18.

Στην Ασία, το Μπανγκλαντές έχει το υψηλότερο ποσοστό με 40%.Σε άλλες περιφέρειες, η Νικαράγουα έχει το ρεκόρ στη Λατινική Αμερική με 28% και η Υεμένη στη Μέση Ανατολή με 25%.

Σύμφωνα με το UNFPA, στις ΗΠΑ αναλογούν οι μισές από τις 680.000 εφηβικές εγκυμοσύνες που καταγράφονται κάθε χρόνο στις βιομηχανικές χώρες.