Παγκόσμιο σάλο και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι παρακολουθήσεις των Αμερικανών σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ όπως σας γράψαμε από το star.gr, η υπόθεση αυτή αγγίζει την Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αυτή η υπόθεση έχει πολλά κοινά με την γνωστή υπόθεση των ελληνικών υποκλοπών ανάμεσα στο 2004 και το 2006 όταν μεταξύ των άλλων παρακολουθείτο ο τότε πρωθυπουργός στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ποια είναι τα κοινά σημεία

Πρώτα από όλα, η Ειδική Υπηρεσία Συλλογών, αυτή δηλαδή που ενεργοποιείτο στο Βερολίνο και η οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιείτο για την παρακολούθηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται να δραστηριοποιείται και στην πρεσβεία της Αθήνας σύμφωνα με έγγραφα του πρώην συνεργάτη του ΝSA, του Έντουαρντ Σνόουντεν που δημοσιεύει το Spiegel.

Το ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό δείχνει ότι σε μια σειρά από 19 σημεία στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, χρησιμοποιείται η ίδια υπηρεσία.

Επίσης υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αφορούν την κατασκευή, δηλαδή την «δομική επένδυση» αυτής της δραστηριότητας στα κτίρια των πρεσβειών όπου υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Οι διαφορές- Το παρείσακτο λογισμικό ελληνική πατέντα των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα είχε χρησιμοποιηθεί ένα λεγόμενο «παρείσακτο λογισμικό», το οποίο μπήκε στο λογισμικό μιας εταιρίας παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το παρείσακτο λογισμικό χρησίμευε στο να καταγράφονται συνομιλίες των ανθρώπων που ήταν υπό παρακολούθηση, όχι μόνο όταν βρίσκονταν στα γραφεία τους αλλά και όταν μετακινούνταν εκτός Αθηνών.

Αυτό δεν συνέβαινε στην περίπτωση των Γερμανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο στην ποινική της διάσταση, στη συνέχεια όμως ανασύρθηκε από το αρχείο από τον δικαστικό κ. Δασούλα ο οποίος ανακάλυψε ότι κάποιος είχε αφαιρέσει από ένα κινητό τηλέφωνο -«σκιά» που χρησιμοποιείτο για να στέλνονται οι συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ που είναι η έδρα του NSA, είχε αφαιρέσει την προηγούμενη κάρτα, και είχε προσθέσει μια καινούργια κάρτα. Αυτή η καινούργια κάρτα σύμφωνα με τον κ. Δασούλα, είχε αγοραστεί στο όνομα της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Κάντε κλικ στο βίντεο και δείτε το αποκαλυπ��ικό ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου