Μια τρύπα στην… αιθαλομίχλη θα επιτύχει φέτος το χειμώνα η κυβερνητική πολιτική.

Το επίδομα θέρμανσης θα καλύψει ένα μικρό ποσοστό καταναλωτών στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα εξουθενωμένα από την κρίση νοικοκυριά, που δεν έχουν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο, θα κάψουν στο φουλ τζάκια και σόμπες.

Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το «καλό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα θέσει σε εφαρμογή ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων όσον αφορά την καταλληλότητα των συσκευών θέρμανσης και καύσιμης ύλης, η αιθαλομίχλη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Το αντίθετο μάλιστα. Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από τζάκια και σόμπες, ακόμη και στην περίπτωση που φέρουν τις καλύτερες προδιαγραφές, είναι 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που εκπέμπει ένας συμβατικός λέβητας πετρελαίου!

Την ίδια ώρα, στην αγορά επικρατεί ασυδοσία καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι αποδυναμωμένο. Απόλυτο ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταία χρόνο σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, το ποσοστό παραβατικότητας έφθασε το 60%!

Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για την αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο περιορισμός της παράνομης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης. Η διαχρονική, όμως, κυβερνητική αδυναμία για την πάταξη του λαθρεμπορίου αποβαίνει τελικά όχ�� μόνο σε βάρος της τσέπης του εξουθενωμένου πολίτη αλλά και σε βάρος της δημόσιας υγείας και του Περιβάλλοντος.