Στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ», που ολοκληρώθηκε χθες, εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα (cartel) εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας!!!
Η εξάρθρωση του cartel είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας και αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διήμερο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και τα Χανιά.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16 άτομα - μέλη του cartel:
• 45χρονος ομογενής από τη Γεωργία, ηγετικό στέλεχος του διεθνικού εγκληματικού δικτύου, διωκόμενος σε διεθνές επίπεδο, με εκκρεμείς ερυθρές Αγγελίες της INTERPOL , για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά και συγκεκριμένα κοκαΐνη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου) εντός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, πράξεις που έλαβαν χώρα στη Γεωργία. Επίσης κατηγορείται για πλαστογραφία και διακεκριμένη (μεγάλης κλίμακας) απάτη, πράξεις που έλαβαν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν.
• 33χρονος ομογενής από την Αλβανία, ηγετικό στέλεχος του διεθνικού εγκληματικού δικτύου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης, από τη Μαδρίτη Ισπανίας προς την Ελλάδα.
• 42χρονος αλλοδαπός ηγετικό στέλεχος του δικτύου, μόνιμος κάτοικος Μαδρίτης Ισπανίας
• 57χρονος υπήκοος Βενεζουέλας
• 51χρο��ος υπήκοος Ουκρανίας
• τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 27, 35, 44 και 61 ετών
• τρεις ομογενείς από την Αλβανία, ηλικίας 31, 34 και 37 ετών και
• τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 33 και 36 ετών

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.
Στη σχετική δικογραφία, περιλαμβάνονται άλλοι 7 άνδρες (ημεδαποί και αλλοδαποί), ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε φυλακές της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικ��ύ.

Επιπλέον, στο εγκληματικό δίκτυο συμμετείχε και 44χρονος Ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε άλλη εγκληματική οργάνωση διάπραξης ενόπλων ληστειών σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων κ.ά. εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν κατασχεθεί :
• 146,5 κιλά κοκαΐνης,
• το χρηματικό ποσό των 352.000 € σε μετρητά και 500.000 € σε τραπεζικούς λογαριασμούς,
• πιστόλι με δύο γεμιστήρες και δεκαπέντε φυσίγγια,
• εννιά πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα,
• πενήντα συσκευές κινητών τηλεφώνων,
• τρεις φορητοί υπολογιστές,
• τρία ipad και ένα ipod, καθώς και
• πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα .

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, το εγκληματικό δίκτυο είχε διεθνική δράση και αναλάμβανε την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα), τις οποίες στη συνέχεια εισήγαγε στη χώρα μας, είτε μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (απευθείας ή μέσω Αλβανίας), είτε μέσα σε χειραποσκευές από αέρος, ενώ στη συνέχεια τις προωθούσε για διακίνηση στο εσωτερικό της χώρας .
25-10-2013.nark2.JPG

Πως δρούσαν οι έμποροι ναρκωτικων

Τα μέλη του εγκληματικού cartel, προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν κυρίως το διαδίκτυο και τα εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τον 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία, ενώ ξεκίνησε τη δράση της τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από την εμπορία των ναρκωτικών, στρατολογούσαν «αχυράνθρωπους» και χρησιμοποιούσαν την «τεχνική του μυρμηγκιού», δηλαδή κατάτμηση του συνολικού ποσού σε περισσότερα μέρη και αποστολή τους, κάθε φορά, κάτω από το όριο υποχρεωτικής αναφοράς ύποπτης συναλλαγής, που έχει τεθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, ώστε να μην κινούν υποψίες για τη φύση και το σκοπό της συναλλαγής.

Προχθές το απόγευμα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε εμπορευματοκιβώτιο – container , με δηλωθέν νόμιμο φορτίο μπανανών, προερχόμενο από το λιμάνι του Εκουαδόρ, το οποίο αφίχθη την 17-10-2013 με φορτηγό πλοίο (cargo), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, κάτω από το μεταλλικό πάτωμα, 108 ανισοβαρείς συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 119 κιλών περίπου.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, μέσω της Αλβανίας.
Ένα από τα ηγετικά της μέλη είναι έγκλειστος στις φυλακές, απ' όπου καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης για την παραλαβή και διακίνηση των ναρκωτικών, προέβαινε σε συμφωνίες για την εμπορία κοκαΐνης και συντόνιζε την είσπραξη και συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από την πώληση της.
Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει μέσω Αλβανίας ναρκωτικά στη χώρα μας τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την καθημερινή διακίνηση μικροποσοτήτων κοκαΐνης σε χρήστες, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και του Πειραιά.
Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με όρους «φατρίας», καθώς όλα τα μέλη της κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.
Οι ποσότητες που προμηθευόταν, συσκευάζονταν σε δόσεις του ενός γραμμαρίου και κάθε δόση πωλούνταν αντί του ποσού των ογδόντα €.
Η εγκληματική οργάνωση συγκρότησε ένα κλειστό κύκλο αγοραστών ναρκωτικών ουσιών, χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό τη μεταφορά και τη διάθεση ναρκωτικών στη χώρα μας, από τη Βενεζουέλα.
Ο επικεφαλής της δεν εμπλέκονταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης, στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.

Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, που είναι κ��ι η πλέον ολιγομελής, συγκροτήθηκε επίσης από τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ποσοτήτων κοκαΐνης, που εισάγονταν από την Λατινική Αμερική, σε αγοραστές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.