Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Χορός και φαγοπότι εκατομμυρίων φαίνεται ότι έχει στηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών, το οποίο εμφανίζεται με αμύθητη περιουσία, αλλά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Star, η επιβλέπουσα, από τη διοίκηση, το Ταμείο έστειλε απεγνωσμένα υπομνήματα σε δυο εισαγγελείς, στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο δήμο Αθηναίων. Στο τέλος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, αφού, όπως καταγγέλλει, την έδειραν.

To Γηροκομείο Αθηνών, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με ακίνητη περιουσία αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο προεδρεύει αρχιμανδρίτης, βρίσκεται σήμερα σε δραματική οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τα υπομνήματα της συμβούλου ταμία, εμφανίζεται να χρωστά στο Δημόσιο και τα Ταμεία περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ κι άλλα 5 εκατομμύρια για εργατικά, ενώ φέρεται να πρέπει να επιστρέψει στους λογαριασμούς κληροδοτημάτων 8,5 εκατομμύρια. Από την άλλη, όχι μόνο δεν είναι σε θέση, εν μέσω κρίσης, να φιλοξενήσει 650 άπορους γέροντες, όσους δηλαδή έχει τη δυνατότητα, αλλά έχει κλείσει 4 ξενώνες, επειδή το προσωπικό βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, καθώς οι πιο πολλοί έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος εδώ και 3 χρόνια.

Η σύμβουλος ταμία του ιδρύματος Παρασκευή Πραστάκου, προ εξαμήνου ξεκίνησε έρευνα, για το πώς το Γηροκομείο έφτασε σε αυτό το σημείο. Ερευνα που, όπως καταγγέλλει, της στοίχισε προσβολές, επιθέσεις και βιαιοπραγίες -που την έστειλαν στον Ευαγγελισμό-, μέσα στο χώρο του ιδρύματος, από πρόσωπα που έθιγε με τις αναφορές της.

Και τι δεν αναφέρει στο υπόμνημά της, το οποίο έχει στην κατοχή του το Star:

-Για τεράστια περιουσία από κληροδοτήματα που παραμένει αναξιοποίητη, την ώρα που το ίδρυμα πληρώνει γι' αυτή υπέρογκους φόρους.

-Για απευθείας αναθέσεις έργων, χωρίς διαγωνισμό, ακόμη και σε νεοϊδρυθείσες off shore εταιρίες.

-Για διαχειριστικά λάθη.

-Για αναλήψεις ποσών μυστικά και χωρίς άδεια της Εθνικής Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων,

-Για καταλήψεις διαμερισμάτων χωρίς το αντίστοιχο μισθωτήριο, αλλά με βεβαιωμένη ημερομηνία και

-Για συμψηφισμούς μισθωμάτων τρίτων, έναντι οφειλών, ακόμη και από συγγενικά πρόσωπα του προέδρου.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι σε θέσεις-κλειδιά του Ιδρύματος τοποθετήθηκαν στενοί συγγενείς του ιερέα προέδρου του. Μια ανιψιά υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ακινήτων, η οποία αποχώρησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ξεκίνησαν οι καταγγελίες της κυρίας Πραστάκου. Μια άλλη ανιψιά, υπεύθυνη του Ταμείου. Ο αδελφός του προέδρου φέρεται να αγοράζει, να επισκευάζει, να πληρώνει... Διαχειριστής έχει αναλάβει ο γυιος μέλους του διοικητικού συμβουλίου και εσωτερικός ελεγκτής ο γαμπρός του, ο οποίος και αυτός παραιτήθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με το απογραφικό της ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου που επίσης έχει στην κατοχή του το Star, αυτή αριθμεί περίπου 1000 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Αυτά δηλαδή που έχουν καταγραφεί, γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχουν και άλλα και πόσα. Οποια σελίδα κι αν ξεφυλίσσουμε, βλέπουμε παντού άδεια διαμερίσματα. Ακόμη και σε περιοχές, όπως το Κολωνάκι και η οδός Ερμού που λογικά δεν έχει επηρεάσει η κρίση σε υπερβολικό βαθμό.

Για κάποια ακίνητα, σύμφωνα με το υπόμνημα, δεν έχουν παραδοθεί κλειδιά στο ίδρυμα. Σε κάποια άλλα, όπως αναφέρεται, βρέθηκαν μέσα αντικείμενα. Ενα οίκημα-φιλέτο στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου και Φιλελλήνων, στην Πλάκα, εμφανίζεται κενό. Η σύμβουλος ταμία ζήτησε τα κλειδιά, δεν της τα έδωσαν και πήγε τον περασμένο Μάρτιο, να κάνει επιτόπια έρευνα. Ιδού τι αναφέρει σχετικά στην αναφορά της:

«Ανοίξαμε με κλειδαρά το διαμέρισμα. Βρήκαμε, εκτός από πράγματα που δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκουν, και φρέσκες μπανάνες!»

Τον ίδιο μήνα, σε τυχαίο έλεγχο της ομάδας "Δίας" στο Γαλάτσι, σε αυτοκίνητο υπαλλήλου του Γηροκομείου βρέθηκε μια μεγάλη μαύρη τσάντα με ασημένια μαχαιροπήρουνα, σκεύη και ασημένια νομίσματα, ο οποίος οδηγήθηκε στο τμήμα. Τα είδη αυτά, σύμφωνα με την κυρία Πραστάκου, είχαν βρεθεί σε ακίνητο στο Παλιό Φάληρο που δόθηκε κληρονομιά στο ίδρυμα. Επιστράφηκαν μεν στο Γηροκομείο, αλλά, όπως η ίδια καταγγέλει, ουδέποτε έγινε απογραφή τους και έκτοτε αγνοεί την τύχη τους.