Στη Λάρυμνα Βοιωτίας και συγκεκριμένα σε ένα από τα εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε η κάμερα του STAR και ο δημοσιογράφος Ζήσης Μούσιος όπου συνάντησε τους ανθρώπους που ζουν εκεί.


Στη Λάρκο ζουν και εργάζονται περίπου 1.000 άτομα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ζει μαζί με τις οικογένειές τους στον οικισμό του εργοστασίου που χτίστηκε το 1950.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν από το εργοστάσιο» αναφέρει ο Γιάννης Φυτράκος, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ.

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ εγκαταστάθηκε στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 40. Το μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, η Λάρυμνα, μετατράπηκε στο χώρο που φιλοξενούσε τους χιλιάδες εργαζομένους. Το εργοστάσιο έγινε η ευχή και η κατάρα για την περιοχή.

Τα παιδιά του, όπως λένε, οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να δουλέψουν στο εργοστάσιο, για να μη βιώσουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι ίδιοι.

Το σιδερονικέλιο που παράγεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για το χάλυβα σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζεται επίπονη δουλειά για να δημιουργηθεί και το κόστος του εκτός από εργατοώρες και επιβαρυμένο περιβάλλον εργασίας μετριέται με… τραυματισμούς εργαζομένων και πολλούς θανάτους.

Η δουλειά με την οικογένεια στην ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει ένα. Ζεις και δουλεύεις στο εργοστάσιο.

Συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές διαφορετικές. Εγώ έχω 26 χρόνια στην εταιρία» λέει ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, Ανδρέας Κορατζέλος.

Ο Άγγελος Γκιώνης δουλεύει μαζί με τους δύο γιους του. Θα ήθελε τα παιδιά του να δουλεύουν κάπου αλλού, να έχουν καλύτερη ζωή από τον ίδιο, αλλά σημασία έχει που βρίσκει κανείς το μεροκάματο.

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963, πέρασε στα χέρια του Δημοσίου και τον τελευταίο καιρό συζητείται έντονα η πώλησή της σε ιδιώτη.

Κάντε ΚΛΙΚ και δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από την εκπομπή «Μίλα»