Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διπλωματική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα της Συρίας. Έτσι, το σχέδιό της Μόσχας για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει σε αδρές γραμμές το σχετικό σχέδιο από την Δευτέρα, με τη Συρία να χαιρετίζει την πρωτοβουλία και τελικώς, την Τρίτη, να συναινεί στην παράδοση του χημικού της οπλοστασίου.

Πρόκειται για πρόταση η οποία οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στο Κογκρέσο επί της εξουσιοδότησής του για χρήση βίας κατά του συριακού καθεστώτος, ώστε να δοθεί χρόνος για διπλωματική λύση.

«Δώσαμε στους Αμερικανούς το σχέδιό μας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε στη Γενεύη» δήλωσε ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κινητικότητα για τη Συρία μεταφέρεται στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση πρότασης ψηφίσματος για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει τα χημικά της όπλα και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όσοι χρησιμοποίησαν όπλα μαζικής καταστροφής θα πληρώσουν το τίμημα.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η Συρία διέπραξε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δολοφονώντας αθώους πολίτες με χημικά όπλα και ότι το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, παρακολουθεί για να δει πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Εγκλήματα εκατέρωθεν διαπιστώνει στη Συρία ο ΟΗΕ

Εγκλήματα πολέμου τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στους αντικαθεστωτικούς επιρρίπτει η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεσή της για τη Συρία, λέγοντας πως «δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει» στο εάν έχουν τελεστεί επιθέσεις με χημικά.

Η έκθεση της ομάδας Πινιέρο καλύπτει το δίμηνο μέχρι τις 15 Ιουλίου και είναι η πιο πρόσφατη της ομάδας ανθρώπινων δικαιωμάτων για τη Συρία που καταλογίζει την ευθύνη για σφαγές και στις δύο πλευρές.

H ομάδα, σημειώνεται, είναι διαφορετική από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ υπό τον Άκε Σελστρομ που έκανε αυτοψία σε σημεία στη Συρία για να εξετάσει εάν χρησιμοποιήθηκε το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Η αναφορά Σέλστρομ αναμένεται να παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ αυτές τις ημέρες.