Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα ότι ενώ τα σωφρονιστικά ιδρύματα ήταν πανομοιότυπα, τα πέντε εμφανίζονται να κόστισαν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το έκτο.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πέντε νέες φυλακές κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ εκάστη ενώ η έκτη στοίχισε μόλις 16 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί να είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, ενώ στη μοναδική φθηνότερη -αυτή των Χανίων- δύο άλλα στελέχη της «Θέμις Κατασκευαστική» τα οποία ω�� φαίνεται ενδιαφέρονταν περισσότερο για το πώς ξοδεύεται το χρήμα των Ελλήνων πολιτών».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι όλα άρχισαν το 2004 όταν αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών. Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκατ. ευρώ εκάστη, καθώς μία ήταν η μελέτη και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις.

Ύστερα όμως από αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικώς στα 24 εκατ. ευρώ και τελικώς στα 31 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την Καθημερινή, ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%).

Η εφημερίδα θέτει μια σειρά από ερωτήματα στα οποία πλέον θα κληθούν να απαντήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη: «Πώς είναι δυνατόν να στοίχισαν οι πέντε φυλακές 2.000 ευρώ το τ.μ., και αυτή των Χανίων μόλις 1.100 ευρώ το τ.μ., όταν πρόκειται για τις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις; Και γιατί, ας πούμε, στο βασικό κτίριο των κρατουμένων των Τρικάλων χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών και στο αντίστοιχο την Κρήτης μόλις 85 τόνοι; Πώς εξηγείται ότι ακόμη και για το τσιμεντόχρωμα -δηλαδή τις μπογιές- σε όλες τις άλλες φυλακές ξοδεύτηκαν ποσά υπερδιπλάσια απ’ αυτά που χρειάστηκαν για να «καλλωπίσουν» τη φυλακή των Χανίων;»