Πρώτη ανάρτηση: 09/09/2013 19:47

Η Συρία αποδέχτηκε τη ρωσική πρόταση να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα, κάνοντας ''ελιγμό'' με τις... ''ευλογίες'' της Ρωσίας.

«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε καλέσει τη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση και αναμένει την άμεση απάντηση της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Την πρόταση έκανε αποδεκτή και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να πάρουν θέση για την κίνηση της Ρωσίας και την αποδοχή της από τη Δαμασκό. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Ουάσιγκτον καλοσωρίζει όποια προσπάθεια για τη μείωση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ. Τόνισε πως ακόμη γίνονται συζητήσεις προκειμένου να εκτιμηθεί η πρόταση και αν αυτή μπορεί να ανατρέψει το κλίμα για επίθεση. Παράλληλα όμως η Ουάσιγκτον έδειξε σκεπτικισμό για το αν πράγματι ο Ασαντ έχει πρόθεση να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, επεσήμανε πως η συγκεκριμένη πρόταση έγινε μόνο υπό την απειλή της επίθεσης και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το αν αυτό είναι αρκετό για να αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση.

Μετά από αυτό υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία.

Την λύση, ωστόσο, φαίνεται να έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι μετά την πρότασή του, να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού: ''ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό χτύπημα, εάν παρέδιδε όλο του το χημικό οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας'', ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ''δεν επρόκειτο για μία επίσημη πρόταση''.

Σύροι αντάρτες: Ψεύδονται Ασαντ και Πούτιν

Αμεση ήταν η αντίδραση των Σύρων ανταρτών σε αυτές τς εξελίξεις. «Κάνουμε έκκληση για πλήγματα εκ μέρους της Δύσης και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν», τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.