Πανηγυρίζουν οι Γερμανοί που παίρνουν το… διαμάντι της Ελλάδας, όπως τουλάχιστον χαρακτηρίζουν την 17χρονη Αλεξία Παπαϊωάννου στο εκτενές αφιέρωμα που της έκαναν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με τίτλο: "Αποστράγγιση εγκεφάλων: Η καλύτερη μαθήτρια της Ελλάδας θα σπουδάσει στην Γερμανία".

Η Αλεξία Παπαϊωάννου είναι η κοπέλα που ήρθε πρώτη στις πανελλήνιες, η αριστούχος της χώρας, η οποία επέλεξε να σπουδάσει τελικά στην Γερμανία!

Στο αφιέρωμα του Γερμανικού περιοδικού αναφέρεται:

«Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να χαλαρώσουν ούτε το καλοκαίρι. Οι αιτήσεις για τα πανεπιστήμια ενέχουν την προοπτική της απογοήτευσης, ο αριθμός των θέσεων είναι χαμηλός ή εξαιρετικά μικρός σε σχολές, όπως η Νομική και η Ιατρική... Η Αλεξία πέτυχε στη Νομική, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, αλλά θέλει να σπουδάσει στη Γερμανία, στη Χαϊδελβέργη και στο Μόναχο. Η απόφασή της ενόχλησε αρκετούς. Φαίνεται πως στην ελληνική κοινή γνώμη δεν αρέσει ότι ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας προτιμά την πανίσχυρη Γερμανία».

untitled.JPG

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται και δηλώσεις της νεαρής, η οποία, όπω�� λέει δεν περίμενε να γίνει τόσο μεγάλο θέμα.

«Οι φίλοι μου αστειεύονται και με πολιορκούν με τηλεφωνήματα και e-mails», λέει και αποκαλύπτει ότι δεν είχε σκοπό να φύγει από την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Τους τελευταίους 12 μήνες όμως άλλαξε γνώμη.

«Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, ανησυχώ λόγω της κρίσης και για το μέλλον», εξηγεί. Παρόλο που είναι μοναχοπαίδι και θα της λείψουν οι γονείς της νιώθει ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. Άλλωστε και αυτοί την ενθάρρυναν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Το άρθρο καταλήγει: «Η Αλεξία θα ενταχθεί σύντομα στην ομάδα των χιλιάδων νέων Ελλήνων φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. 50.000 Έλληνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ είναι στο εξωτερικό και 7.000 από αυτούς είναι εγγε��ραμμένοι σε γερμανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, 34.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 70% από πέρυσι. Πριν από την κρίση, οι νέοι συνήθως πήγαιναν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν μόνον εφόσον δεν είχαν πετύχει την εισαγωγή τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τώρα, πολλοί ψάχνουν το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα συνολικά».

Πάντως, παρόλο που ο συντάκτης του άρθρου επιμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς… μυαλά, η Α. Παπαϊωάννου θέλει να γυρίσει κάποια στιγμή.