Καυστικά ήταν τα σ��όλια μερίδας του κινεζικού Τύπου για την απουσία της Μισέλ Ομπάμα από τη συνάντηση του συζύγου της με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, θέτοντας την Κινέζα πρώτη κυρία... στο «περιθώριο».

Αν και η πρώτη κυρία της Κίνας, στο Τρινιντάν έπαιξε τύμπανα, στην Κόστα Ρίκα πιάστηκε χέρι χέρι με την κόρη ενός αγρότη καφέ, ενώ στο Μεξικό έβγαλε φωτογραφίες με το iPhone της, στη σκιά των ερειπίων των Μάγια, στις ΗΠΑ βγήκε εκτός των προβολέων της δημοσιότητας για δύο ημέρες και ενώ ο σύζυγός της, είχε ανεπίσημες συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην Καλιφόρνια.
russia-china.jpg
Η Πένγκ για την οποία πολλοί Κινέζοι λένε ότι ήταν πολύ πιο γνωστή στη χώρα τους από τον σύζυγο και πρόεδρο, πριν αυτός γίνει η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία, έχει σπάσει αποφασιστικά το σκόπιμα χαμηλό προφίλ που διατηρούσαν ανέκαθεν οι πρώτες κυρίες της Κίνας.

Έτσι πολλοί στην Κίνα ανέμεναν να την δουν για να την συγκρίνουν με την Μισέλ Ομπάμα. Όμως η σύζυγος του αμερικανού προέδρου δεν τους έκανε τη χάρη. Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε την απόφασή της να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

obama-texas.jpg
Η απόφασή της όμως αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Κίνα, τόσ�� στα ΜΜΕ όσο και στα social media.
Το πρακτορείο China News Service χαρακτήρισε την απουσία της Ομπάμα ως προσβολή για τους Κινέζους και προσθέτει πως επρόκειτο για «αλαζονική εμφάνιση του φόβου της κατωτερότητας».

Ούτε η κίνηση καλής θέλησης που έκανε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, στέλνοντας επιστολή στην Πενγκ Λιχουάν δεν φαίνεται να τους συγκίνησε. Σε αυτή την καλωσόριζε στις ΗΠΑ και ανέφερε ως μετάνιωνε που έλειπε, αλλά ήλπιζε να έχει την ευκαιρία σύντομα να επισκεφθεί την Κίνα και να τη συναντήσει εκεί, σύμφωνα με μία αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
165122911.jpg

«Ακόμη και αν η σύζυγος του Σι Ζιπνπίνγκ δεν νοιάζεται, πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι αυτή ήταν μια πράξη ασέβειας και αγένειας προς τον Κινέζο ηγέτη», ανέφερε ακόμη το China News Service, σε άρθρο που αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας αλλά κυκλοφόρησε ευρέως στο Twitter και στα διάφορα microblog της Κίνας.

«Φοβόταν της γοητεία της Πενγκ. Είναι πλέον γεγονός ότι η αύρα της Πρώτης Κυρίας της υπερδύναμης του κόσμου δεν μπορεί να νικήσει την Πρώτη Κυρία της Κίνας », έγραψε ένας χρήστης στο διαδίκτυο. Κάποιος άλλος σημείωσε: «Η Μισέλ αποφάσισε να κρυφτεί προτού ταπεινωθεί και έτσι είπε ότι έπρεπε να είναι με τις κόρες της. Μία από τις πιο κοινές δικαιολογίες, ακόμη και στην Κίνα».