Άνθρωποι που διαθέτουν τον χρόνο, τους πόρους, το συναίσθημα και την ψυχή τους για να προσφέρουν, να βοηθήσουν, να ανακουφίσουν, να δώσουν, χωρίς να επιζητούν αντίκρισμα ή αναγνώριση, θα προβάλλονται από την εκπομπή «Ήρωες».

Που δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή αν χρειαστεί. Που αφιερώνουν την κάθε τους μέρα στο να υποστηρίζουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρόσωπα δίπλα μας που ζουν με τα ιδανικά της αλληλεγγύης και του ηρωισμού.

Η ιδέα του «Ήρωες ανάμεσά μας» γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια στη Στοκχόλμη. Οι παραγωγοί ήθελαν να φωτίσουν μια άλλη πτυχή της σουηδικής πραγματικότητας, να δώσουν θετικά παραδείγματα, να εμπνεύσουν αισιοδοξία και ελπίδα.

Η μικρή Μίλα από την Σουηδία είναι ένα τρανό παράδειγμα! Ήταν μόλις 9 ετών όταν πήρε την πρωτοβουλία με την ονομασία «Το κουλούρι. Βοήθεια!», να συγκεντρώσει πάρα πολλά χρήματα και να βοηθήσει πολύ κόσμο που είχε ανάγκη.

gwrtu.jpg
Πωλούσε ψωμάκια με κανέλλα και συγκέντρωνε τα χρήματα για τα παιδιά της Αφρικής! Δημιούργησε ένα blog, κινητοποιώντας χιλιάδες παιδιά σε όλη τη Σουηδία!

«Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010, όταν βλέποντας ειδήσεις με την οικογένειά μου είδα ένα θέμα, για τα παιδιά στην Αφρική που λιμοκτονούν. Και σκέφτηκα γιατί δεν βοηθούν όλοι; Γιατί λιμοκτονούν, ενώ εμείς καθόμαστε εδώ και τρώμε παγωτά και φαγητά;», αναρωτήθηκε η μικρή Μίλα.

Έτσι σκέφτηκε και έφτιαξε τα ντόνατς κανέλλας και όχι μόνο πρόσφερε αλλά συγκίνησε όλη την Σουηδία!

Οι αιτήσεις των Ηρώων στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 2.500.

Η Μαρία Χούκλη μέσα από το «Ήρωες Ανάμεσά μας – Η «Αρχή», μας εισήγαγε στον ξεχωριστό κόσμο των Ηρώων.

Μεταξύ άλλων, μέλη της επιτροπής μοιράστηκαν συναισθήματα και εντυπώσεις που αποκόμισαν από την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία, αλλά και το δύσκολο έ��γο τους να επιλέξουν ανάμεσα από χιλιάδες, τους 10 Ήρωες που θα γνωρίσουμε μέσα από τις επόμενες εκπομπές ενώ ορίζουν την έννοια του τον ηρωισμού και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σημασία της λέξης «Ήρωας».

Την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων συγκροτούν οι:

Δημήτρης Τριχόπουλος - Καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Harvard, Σπύρος Ευαγγελάτος - Σκηνοθέτης, Αντωνία Τριχοπούλου – Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Φωτεινή Τσαλίκογλου – Συγγραφέας και Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτης Γιαννάκης – Προπονητής Μπάσκετ, Μαρία Χούκλη – Δημοσιογράφος.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου δήλωσε: «Είναι ηρωικό ένας ανώνυμος άνθρωπος που παλεύει σήμερα να ζήσει χωρίς να χάσει αυτό που τον καθιστά άνθρωπο. Χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά του!»

Μέσα από την ειδική εκπομπή «Ήρωες Ανάμεσά μας – Η Αρχή», μάθαμε λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη κοινωνική πρωτοβουλία στη Σουηδία, γνωρίσαμε τους εμπνευστές της και παρακολουθήσαμε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες Ηρώων που έχουν ήδη βραβευτεί για την προσφορά τους.

Λίγα χρόνια αργότερα οι «Ήρωες» έχουν ξεπεράσει πια τα στενά όρια του τηλεοπτικού προγράμματος και πλέον, αποτελούν ένα κοινωνικό φαινόμενο στην Σουηδία.

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή…