Σάλο στην Ευρώπη, προκάλεσε η απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 τη χορήγηση χύμα λαδιού το οποίο βρίσκεται στα γνωστά «λαδικά», σε μικρά δοχεία ή σε μπολ.

Οι εστιάτορες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σφραγισμένα μπουκάλια που πρέπει να πετάγονται όταν αδειάζουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.

Ωστόσο, όσοι αντιδρούν στο μέτρο επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δώρο» σε ελαιοπαραγωγούς που μπορούν και συσκευάζουν το προϊόν τους. Τονίζει μάλιστα ότι μέτρο το υποστήριξαν οι 15 από τις 27 κυβερνήσεις των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων εκείνων των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγών χωρών, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Ο Τύπος ειρωνεύεται το μέτρο αυτό, συστήνοντας στην Ε.Ε. να αφήσει το λάδι και να επικεντρωθεί στη λύση της κρίσης του ευρώ.