​Σοβαρό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές, προκαλούν διάφορες ετικέτες «φέτας», που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Κυκλοφορούν οι: «φέτα» Τασμανίας, «φέτα» Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλες παρόμοιες, πλήττοντας το αυθεντικό ελληνικό προϊόν!

Μόνο στις ΗΠΑ, το 90% της κατανάλωσης τυριού τύπου «φέτας», καλύπτεται από παραγόμενα εκεί προϊόντα.

Συνολικά οι εισαγωγές «φέτας» στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν σε 30 εκατ. δολάρια κατά το α΄ εξάμηνο του 2012 και σε ποσότητα στα 3,877 εκατ. κιλά.

Η «φέτα» που κυρίως εισάγεται στις ΗΠΑ είναι από τη Βουλγαρία (1,168 εκατ. κιλά) και μετά ακολουθούν οι εισαγωγές φέτας από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία.

Οι προοπτικές κατοχύρωσης της ελληνικής φέτας στις ΗΠΑ φαίνεται μάλλον αδύνατη. Ο λόγος είναι ότι η φέτα εντάσσεται στην κατηγορία των γενόσημων προϊόντων στις ΗΠΑ, δηλαδή προϊόντων που δεν ταυτίζονται με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση.

Το πρόβλημα με τη φέτα είναι ότι η κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόμε��ης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ισχύει μόνο εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις τρίτες χώρες ο καθένας μπορεί να πουλάει λευκό τυρί βαφτίζοντάς το «φέτα», χωρίς να έχει σημασία πού παράγεται.