Σε απάτες με παράνομο στοίχημα, τυχερά παιχνίδια και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν μπλεγμένα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που όπως σας γράψαμε χθες δρούσε σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε και εκμεταλλευόταν δίκτυο έξι καταστημάτων (« internet cafe » και καφετέριες) στο Βόλο, τη Νέα Ιώνια και τον Αλμυρό Μαγνησίας.

Μάλιστα, προκειμένου να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών χρησιμοποιούσαν συνεργαζόμενα άτομα, «μαριονέτες», που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των καταστημάτων ή κάτοχοι των αδειών λειτουργίας τους.

Επιπλέον, στα καταστήματα αυτά είχαν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης για την έγκαιρη ενημέρωση και αναγνώριση, σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών, καθώς και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Κατά την είσοδο αστυνομικών για διενέργεια ελέγχου, απενεργοποιούσαν, με τη χρήση τηλεκοντρόλ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους διεξάγονταν τα παράνομα παίγνια. Παράλληλα διέθεταν τέτοια υποδομή (υαλοπίνακες σκούρου χρώματος για τον περιορισμό της ορατότητας, διπλές πόρτες ασφαλείας με αντίθετη φορά ανοίγματος), ώστε η είσοδος οποιουδήποτε ατόμου να γίνεται «ελεγχόμενα». Τα καταστήματα λειτουργούσαν συγκαλυμμένα, ως «μίνι καζίνο» όλο το 24ωρο. Παρείχαν στους πελάτες-παίκτες διευκολύνσεις, όπως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση και αποχώρηση τους, αλλά και άλλες παροχές, όπως δωρεάν καφέ, αλκοολούχα ποτά και φαγητό.

Επιπλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την προσέλκυση πελατών, διενεργούσαν κληρώσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργανωμένης δομής και δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι το γεγονός ότι τα μέλη της, ιδίως τα αρχηγικά, ελάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας».

Ενδεικτικά, χρησιμοποιούσαν ��ολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, ενώ πάντοτε ήταν «δηλωμένες» σε αλλά πρόσωπα. Ήταν ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και στις προσωπικές τους επαφές και χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις και ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης.

Επιπλέον, σε μία περίπτωση ο «αρχηγός» της οργάνωσης μαζί με ένα ακόμη μέλος προέβη σε εκφοβισμό ατόμου, με βιαιοπραγίες σε βάρος του, για να μην καταγγείλει στις Αρχές την παράνομη δραστηριότητά του, ενώ μεθόδευσε τον αναγκαστικό εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα, ώστε να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του σε περίπτωση καταγγελίας. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και νομότυπες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, στα καταστήματα και σε αποθήκη, που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και ειδοποίησης των καταστημάτων, εξοπλισμός για τη διενέργεια των τυχερών παιγνίων, μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς και άλλα είδη που απέκτησαν από τα κέρδη της οργάνωσης.