Το 1995 ανακηρύχθηκε από την Unesco, η 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, με σκοπό να τιμηθούν οι συγγραφείς, αλλά και να παροτρυνθούν οι αναγνώστες να έρθουν ακόμη πιο κοντά στα βιβλία και στο μαγικό κόσμο της ανάγνωσης!

Ωστόσο, η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, αφού επιλέχθηκε βάσει του γεγονότος του θανάτου τριών σημαντικών συγγραφέων! Ο Ισπανός Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ο Άγγλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Περουβιανός Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα, τρεις σπουδαίοι συγγραφείς της ανθρωπότητας πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616!

Η γιορτή του βιβλίου λειτουργεί ως ένα πολύ σημαντικό έθιμο στην Ισπανία, όπου κάθε 23 Απριλίου, γιορτή του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου, εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», κατά την οποία οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε αγοραστή βιβλίων!

Στην Αθήνα, για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα λειτουργήσει ανοιχτή ημερίδα, κατά την οποία θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην τυπογραφική μονάδα των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο κτίριο της οδού: Αγ. Ειρήνης 17, στο Μοναστηράκι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός βιβλίου: στοιχειοθεσία, ψηφιακή εκτύπωση και τη χειροποίητη βιβλιοδεσία! Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθούν ομιλίες και αναγνώσεις, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελληνο - Ισπανική συνάντηση: Ποιήματα και Αστυνομι��ό μυθιστόρημα».