Όσοι επισκεφθείτε τον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 25 Απριλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα μοναδικά έργα της Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση με τίτλο «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης» θα λειτουργεί το χρονικό διάστημα αυτό, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 25 Απριλίου, στις 20:00.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη ρωσική πρωτοπορία και σχεδιασμένη έτσι, ώστε να παρουσιάζει τα κινήματα της με χρονολογική σειρά, από τον συμβολισμό και τον μετεμπρεσιονισμό στον κυβοφουτουρισμό, τον σουπρεματισμό και τον κονστρουκτιβισμό.

Επίσης στην έκθεση θα γίνεται μια ευρύτερη παρουσίαση έργων που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας που γεννήθηκαν ή εργάστηκαν στην Πετρούπολη κατά το διάστημα από το 1905 ως το 1935, καθώς συνάμα η έκθεση συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη 10η επέτειο αδελφοποίησης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης.
​​