Επισκέψιμος για το κοινό θα καταστεί ο Τύμβος του Σοφοκλή στη Βαρυμπόμπη, ένα μνημείο άγνωστο στο ευρύ κοινό, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησής του.

Το μνημείο βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, 150 μέτρα ανατολικά του παλαιού δρόμου μεταξύ Αχαρνών και Δεκέλιας. Ο χώρος είναι ήδη περιφραγμένος, με τον τύμβο, διαμέτρου περίπου 40 μ. και ύψους 13 μ., στο κέντρο.

Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν σε μία από τις λάρνακες τα οστά ενός ηλικιωμένου άνδρα με λίγα αγγεία καθώς και ένα κομμάτι ξύλου με ρόζους σαν μπαστούνι, το οποίο θεωρήθηκε ότι ήταν η βακτηρία του Σοφοκλή.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, που θα διαρκέσουν 5 μήνες και υλοποιείται από την Β΄Εφορεία Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες αναμένεται να κοστίσουν 45.000 και χρηματοδοτούνται από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Ο τύμβος θεωρείται πως ανήκει στον μεγάλο τραγικό ποιητή της αρχαιότητας με βάση όσα αναφέρει ανώνυμος βιογράφος του. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως επάνω στον τάφο είχε τοποθετηθεί μια χάλκινη σειρήνα και μια χελιδόνα.

O Σοφοκλής εικάζεται ότι ετάφη στο συγκεκριμένο μέρος το 406 ή το 405 π.Χ., την περίοδο δηλαδή του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Σπαρτιάτες είχαν στρατοπεδεύσει στις Αχαρνές και χρησιμοποιούσαν το σημείο ως ορμητήριο κατά των Αθηναίων.