Εποχή είχαν αφήσει τα κοστούμια που φορούσε η Βίβιαν Λι στο ιστορικό φιλμ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», που βρίσκονται στην κατοχή του Κέντρου «Χάρι Ράνσομ» του Πανεπιστημίου του Τέξας. Πλέον, όμως, τα κοστούμια αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα φθοράς.

Τα φορέματα της Σκάρλετ Ο΄Χάρα συμπεριλαμβάνονται σ��α πιο διάσημα κοστούμια στην ιστορία του Hollywood και εκτιμάται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας, που κέρδισε οκτώ Όσκαρ.

Τα κοστούμια πέρασαν στην κυριότητα του Κέντρου στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως τμήμα της συλλογής του παραγωγού της ταινίας, Ντέιβιντ Σέλζνικ. Κατά καιρούς έχουν εκτεθεί σε θέατρα και μουσεία, ενώ ουδέποτε συντηρήθηκαν.

«Αυτά τα φορέματα έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ. Δεν ράφτηκαν για να ζήσουν για πάντα, αλλά για να αντέξουν στα γυρίσματα της ταινίας», εξήγησε στο Associated Press η Τζιλ Μορένα.

Το Κέντρο αναζητά εναγωνίως τα 30.000 δολάρια που απαιτούνται για την επιδιόρθωσή τους, ώστε να μπορέσει να τα παρουσιάσει στο κοινό το 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την πρώτη προβολή της ταινίας.