Ο παγκοσμίου φήμης εικαστικός-γλύπτης, από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της Διασποράς, Φιλόλαος Τλούπας, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, στο Παρίσι.

Ο γλύπτης, που είχε καθιερωθεί διεθνώς ως Ρhilolaos, τιμήθηκε το 1984 με το μετάλλι�� Πλαστικών Τεχνών από την Ακαδημία Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας, ενώ το 2005 η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε για το σύνολο του έργου του, ανακηρύσσοντάς τον «Αξιωματικό του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων». Ήταν παντρεμένος με τη γαλλίδα εικαστικό, Μαρίνα, ενώ είχε δύο παιδιά, την Ιζαμπέλ και τον Γιώργο Τλούπα.

Από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του θεωρούσε τις υδατοδεξαμενές της Βαλάνς (1963), ένα έργο μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, καρπός της συνεργασίας του με τον αρχιτέκτονα Αντρέ Γκομίς.

Η γνωριμία του με τον αρχιτέκτονα Αντρέ Γκομίς το 1959 και η πρώτη τους συνεργασία είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει ο Φιλόλαος το περίφημο γλυπτό σιντριβάνι στο σχολείο της περιοχής Μπανιέ . Το 1992, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φρανσουά Πριέρ, διαμορφώνει ένα πάρκο με γλυπτά σε προάστιο του Παρισιού.
Ο Φιλόλαος έχει αφήσει την εικαστική σφραγίδα του από τη Λάρισα και τον Βόλο, έως την Τουλούζη και τις Βερσαλλίες. Τα τελευταία πενήντα χρόνια πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Το 2009, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.