Οι προϊστορικοί άνθρωποι απολάμβαναν … «βραδιές κινηματογράφου». Αυτό υποστηρίζουν νέες εκτιμήσεις Αυστριακών και Βρετανών επιστημόνων, που μελετούν εδώ και χρόνια τις χαραγμένες πάνω σε βράχους αρχαίες εικόνες.

Αυτά τα έργα πρώιμης τέχνης είναι κάτι παραπάνω από απλές εικόνες, καθώς συνιστούσαν τμήμα ενός είδους οπτικοακουστικής παράστασης, που θύμιζε πρωτόγονο «σινεμά».

Αν και οι εικόνες δεν μπορούσαν να κινηθούν όπως στον σύγχρονο κινηματογράφο, όπως λένε οι ερευνητές, δημιουργούνταν διαδοχικές παραστάσεις, όπως στα κινούμενα σκίτσα, οι οποίες δεν προορίζονταν μόνο για θέαση, αλλά και για ακρόαση, καθώς οι βραχογραφίες είναι συνήθως φτιαγμένες σε τοποθεσίες με πολύ καλή ηχώ.

Οι «ταινίες», που χρονολογούνται μεταξύ 4.000 – 1.000 π.Χ., συχνά απεικονίζουν πτήσεις, χορούς ή κυνήγια, ενώ ποτέ δεν δείχνουν τον θάνατο και σπάνια απεικονίζουν γυναίκες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων «φιλμ» (που απαρτίζονται από σχεδόν 100.000 εικόνες) έχουν βρεθεί στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπολογιστών προσπαθούν να δώσουν ζωή, όπως σε ένα καρτούν , στις εγχαράξεις των βράχων, οι οποίες υπάρχουν από την εποχή του Χαλκού σε όλη την Ευρώπη και σε απόμακρες και κρυμμένες τοποθεσίες.