Το «πράσινο φως» για τη διαμόρφωση του επί 14ετίας (από το έτος της ανακάλυψής του) αναξιοποίητου χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλη, στην καρδιά της Αθήνας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ψηφίζοντας αργά χθες τη νύχτα νεότερη σχετική μελέτη ήπιων επεμβάσεων και μικρότερου κόστους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με νέα σχέδια, απλά και ρεαλιστικά, και -κυρίως- εξασφαλισμένους πόρους, σχεδιάζει τρία μικρά και διακριτικά γυάλινα στέγαστρα για τα σημεία που επιβάλλεται, διαδρόμους επίσκεψης με φύτευση και ειδικό φωτισμό για τη νύχτα, ένα κτίριο εισόδου, νέα περίφραξη και σύνδεση με το διπλανό πάρκο του Βυζαντινού Μουσείου.

Το κόστος θα ανέλθει σε 1,5 εκ. ευρώ αντί για 6 εκ. ευρώ που προβλέπονταν με την προηγούμενη μελέτη.

Ένα από τα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία της μελέτης, εξάλλου, που θα συντελέσει στην αναγνωρισιμότητα των αρχαίων καταλοίπων, είναι η επίστρωση του χώρου με συμπυκνωμένο χώμα διαφορετικού χρωματισμού κατά περίπτωση: οι εσωτερικοί χώροι με σκούρο χώμα, ο ημιυπαίθριος χώρος του περιστυλίου με πιο ανοιχτόχρωμο και το αίθριο με φωτεινό.

Ο χώρος του Λυκείου παραμένει σήμερα στην κατάσταση στην οποία διαμορφώθηκε μετά το πέρας της ανασκαφικής περιόδου του 1996, όταν αποκαλύφθηκε κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.