Την κατάκτηση του κυπέλλου Βόλτι, του βραβείου δηλαδή ερμηνείας στο δημοφιλές Φεστιβάλ Βενετίας, πανηγυρίζει ο ελληνικός κινηματογράφος. Η 26χρονη ελληνογαλλίδα Αριάν Λαμπέντ τιμήθηκε για τον ρόλο της στην ταινία «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ – Τσαγκάρη, προσθέτοντας ένα ακόμα σ��μαντικό βραβεία σε αυτά που έχει κατακτήσει σε διεθνές επίπεδο το ελληνικό σινεμά τα τελευταία χρόνια (με τον «Κυνόδοντα» του Γ. Λάνθιμου και την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φ. Τσίτου).

Η γεννημένη στην Ελλάδα Αριάν Λαμπέντ εντυπωσίασε με την φρέσκια παρουσία της στον ρόλο της νέας κοπέλας που αντιμετωπίζει τον επικείμενο θάνατο του άρρωστου πατέρα της. Η βράβευσή της χαρακτηρίζεται ως έκπληξη, καθώς μεγάλο φαβορί ήταν η Κατρίν Ντενέβ για τον ρόλο της στην ταινία «Potiche» ή η κουβανή Γιαχίμα Τόρες για την «Μαύρη Αφροδίτη».

Όταν η Αθηνά Ραχήλ – Τσαγκάρη της έδωσε τον ρόλο, τα ελληνικά της Λαμπέντ περιορίζονταν σε... δέκα λέξεις. Όσα θυμόταν από τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της είχε διοριστεί μαθηματικός στο Γαλλικό Σχολείο. Είχε γυρίσει πρόσφατα στην Ελλάδα, πριν δύο χρόνια, παίζοντας στην παράσταση «Φάουστ» του Εθνικού Θεάτρου.

Τότε κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσει τα ελληνικά της, αλλά παράλληλα γνωρίστηκε με την Τσαγκάρη που την είδε, την γνώρισε, την εκτίμησε και την θεώρησε κατάλληλη για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της. Τώρα ετοιμάζεται για να πάει στις Άλπεις, με την ταινία του Γ. Λάνθιμου.

Η ίδια η ελληνογαλλίδα ηθοποιός έπαθε σοκ όταν άκουσε το όνομά της, αφού δεν περίμενε με τίποτα την βράβευσή της. Το μόνο που θυμάται από την απονομή είναι ένα «μπράβο» του Ταραντίνο, που ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας. Η χαρά της ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, τόσο για την ίδια «όσο και για την Αθηνά, εξαιτίας της οποίας υπήρξε και η βράβευση», λέει η Λαμπέντ.

«Το βραβείο είναι για όλη την ταινία και κυρίως για την Αθηνά» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι στο πρόσωπό της βραβεύθηκε η ομαδική δουλειά που έγινε στην συγκεκριμένη ταινία. Μια ταινία, το «Attenberg», που θα βγει στις αίθουσες για το κοινό τον ερχόμενο Γενάρη...