Σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Ιστορικού Κέντρου Αθηνών, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν οι νικητές του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων (ΕΑΧΑ), η περιοχή παρουσιάζει ζητήματα παραβατικότητας, κοινωνικού αποκλεισμού, συρροής περιθωριακών κοινωνικών στρωμάτων, και οικονομικήςκαι πολεοδομικής υποβάθμισης.

Η βασική πρόταση αναβάθμισης συνοδεύεται και από επιμέρους άλλες για τον άξονα της οδού Μενάνδρου: σύνδεση Πλατείας Θεάτρου και προτεινόμενης νέας Πλατείας του δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Εθνικού Θεάτρου, τον άξονα της οδού Θεάτρου και Βαρβάκειου Αγοράς, καθώς και παρεμβάσεις στις όψεις, οι οποίες και θεωρούνται ως τρίτη διάσταση του δημοσίου χώρου.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να αναβαθμιστεί η αισθητική και η περιβαλλοντική ποιότητα του χώρου, να αναδειχτούντα πολιτιστικά στοιχεία του, να είναι προσβάσιμος για τους πεζούς, και να δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειαςστην περιοχή.

Εκτός από τα βραβεία, δόθηκαν και πέντε ισότιμες εξαγορές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει έκθεση με όλες τις συμμετοχές και σχετική έκδοση.