Η τέχνη γιορτάζει τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα με έναν μαραθώνιο τέχνης.


Αυτό θα μπορούσε να ήταν το σύνθημα των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχης του Μαραθώνα.


Διεθνείς προσωπικότητες έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο για την 31η Οκτωβρ��ου για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο του µαραθώνιου τέχνης.


Μεταξύ άλλων οι Ντέιβιντ Εϊντιν, Νικολάους Χιρς και Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ ενώ από ελληνικής πλευράς -ανάµεσα σε άλλους- οι Βλάσης Κανιάρης, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ζυράνα Ζατέλλη, Αντώνης Λιάκος και Κωστής Βελώνης, με ανοιχτό το ενδεχόµενο να συμμετάσχει και ο Κώστας Γαβράς.


Τo Μarathon Ρroject οργανώνει ηµη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Σαπρόφυτα σε συνεργα σία µε το Ιδρυµα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, µε την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού και τη στήριξη του ΟΠΑΠ.


Οι πολιτιστικές δράσεις όµως για τις ηµέρες που το µεγάλο αθλητικό γεγονός θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα δεν περιορίζονται στο Μarathon Ρroject. Το Σάββατο (23/10) εγκαινιάζεται στο Ζάππειο η έκθεση του Σπύρου Μερκούρη «Δηµοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα», όπου θα παρουσιαστούν οι δύο πολιτισµοί (ελληνικός και περσικός) που αναµετρήθηκαν στη µάχη.


Παρούσα στη γιορτή θα είναι και η Εθνική Λυρική Σκηνήµε την όπερα του Παύλου Καρέρ «Μαραθών - Σαλαµίς» (σε κείµενο Μέµνο να Μαρτζώκη), που θα κάνει πρεµιέρα στις 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ολύµπια (Ακαδηµίας 59) σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη και υπό τη µουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, με την υπόθεση να κινείται γύρω από τον απόηχο της Μάχης του Μαραθώνα και την ελληνική νίκη κατά των Περσών στη Σαλαµίνα.


Ντεµπούτο στο πλαίσιο ��ου εορτασµού για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα αναµένεται να κάνει και η Νίκη του Καλλιµάχου, ένα γυναικείο άγαλµα από παριανό µάρµαρο που αφιερώθηκε στη θεά Αθηνά και στήθηκε δίπλα στον Παρθενώνα για να τιµηθεί µετά θάνατον ο πολέµαρχος Καλλίµαχος, χάρη στην ψήφο του οποίου αποφασίστηκε να γίνει η Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) τη συγκεκριµένη µέρα και ώρα, στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Το κατακερµατισµένο άγαλµα αφού συντηρήθηκε, θα στηθεί στον ενεπίγραφο κίονά του, ύψους 5 µ., µέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης την ερχόµενη εβδοµάδα και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν από τον υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλο Γερουλάνο.