«Φωνές νερού μυριάδες» έχει ως κεντρικό θέμα ο εορτασμός για το 2010 της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010». Είναι μια ετήσια δράση του υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης παρουσιάζει στην εναρκτήρια εκδήλωση το δρώμενο με τίτλο «Η Μνημοσύνη» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Αθηνών.

Το νερό, που έως και σήμερα ρέει στον χώρο, εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».

Το δρώμενο αρχίζει με αναφορά στον Ορφικό Ύμνο της Μνημοσύνης και ολοκληρώνει τη διαδρομή του με μια νύξη στη σκέψη του σύγχρονου φιλοσόφου Γκαστόν Μπατσελάρντ, στο έργο του « To νερό και τα όνειρα».

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.