Αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο πέτυχε ο Γιώργος Φακανάς: είναι υποψήφιος για βραβείο Grammy και, μάλιστα, ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην παγκοσμίως γνωστή μουσική διοργάνωση!

Ο Γιώργος Φακανάς είναι υποψήφιος στην κατηγορία «Best Contemporary Jazz CD», με την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, «Interspirit».

«Οι συνθέσεις μου έχουν σκοπό να αναδείξουν τη μουσικότητα του Anthony Jackson και, σε δεύτερο επίπεδο, τη δεινότητά του στο μπάσο. Η σύγχρονη fusion μουσική πρέπει να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο συνθετικό πεδίο», είχε δηλώσει ο μουσικός σε συνέντευξή του για το υποψήφιο για Grammy cd στην εφημερίδα «Eλευθεροτυπία».

Αν και τον αποκαλούν «Λεωνίδα Καβάκο της τζαζ» και στο εξωτερικό είναι γνωστός, στην Ελλάδα τον γνωρίζουν μόνο όσοι λατρεύουν αυτό το είδος μουσικής.

Ο Γιώργος Φακανάς είναι μουσικός, συνθέτης, ενορχηστρωτής, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική σε ηλικία 9 ετών και με κλασσική κιθάρα, όμως, το ηλεκτρικό μπάσο ήταν εκείνο που τελικά τον κέρδισε.

Υπήρξε μέλος σ’ ένα από τα σημαντικότερα τζαζ γκρουπ της Ελλάδας, τους ΙΣΚΡΑ και της ορχήστρας «Τζαζ Νέων» της ΕΟΚ το 1981. Από τις εμφανίσεις του ξεχωρίζουν 11 συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και 2 στο Ηρώδειο, ενώ έχει διευθύνει τη «Big Band» της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα και άλλα σχήματα.

Παράλληλα, εχει συμμετάσχει σε 300 περίπου δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, μετράει 7 προσωπικούς δίσκους και 16 βιβλία μουσικού περιεχομένου και είναι ιδρυτής του «Ωδείου Τέχνης» και του πολυχώρου «Αθήνα Live», όπου πραγματοποιούνται συναυλίες και σεμινάρια από τους μεγαλύτερους μουσικούς της παγκόσμιας jazz-fusion σκηνής.

Τέλος, έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με παγκοσμίου φήμης μουσικούς όπως οι: Mike Stern, Dave Wecki, Wallace Roney, Brett Garsed και Bob Franceschini.