Σαν σήμερα στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, από τα χέρια του Σουηδού βασιλιά Κάρολου Γουστάβου. «Ο ποιητής του Αιγαίου», με την καθιερωμένη, από το πρωτόκολλο, ελαφρά υπόκλιση ευγενείας, ύψωσε την ��λλάδα στους γαλαξίες του λόγου.

Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, του Παναγιώτη και της Μαρίας Βρανά, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν το τελευταίο παιδί από τα έξι της οικογένειας. Ο Οδυσσέας ήταν εκείνος που αρνήθηκε να συνεχίσει το πατρικό εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας. Διάλεξε το όνομά του και μαζί με αυτό το δρόμο του, εκείνο της ποίησης.

Όπως αναφέρει ο μελετητής Μάριο Βίτι, το «Ελύτης», αποτελεί συνδυασμό της συλλαβής που προέρχεται από τις λέξεις «Ελλάδα», «Ελευθερία», «Ελένη» και της γενικής τοπωνυμικής κατάληξης των ονομάτων, όπως «Πολίτης» . Είναι ένας ιαμβικός τρισύλλαβος, με ένα υγρό «λ» και γοητευτικό μουσικό τονισμό.

Τιμήθηκε και βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του κόσμου. Ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική τιμώμενος για το έργο του με το οποίο ανανέωσε την ποίηση. Θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης Ως το τέλος του ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στη�� οδό Σκουφά. Ο Οδυσσέας Ελύτης πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.