Δύο αθλητές κολύμβησης περνούν από την πισίνα στη μεγάλη οθόνη.

Ο Άρης Μπαφαλούκας, είναι πρώην κολυμβητής και από τότε που σταμάτησε την καριέρα του σε αυτό τον τομέα, σκηνοθέτησε αρκετές μικρού μήκους ταινίες.

Ο Σωτήρης Πάστρας, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100 μέτρα πεταλούδα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να γίνει ηθοποιός.

Έτσι έδεσε το γλυκό και στην ταινία «Άπνοια», ο πρώτος σκηνοθετεί και ο δεύτερος πρωταγωνιστεί. Μάλιστα ο Σωτήρης Πάστρας υποδύεται έναν πρωταθλητή κολύμβησης. Όπως δήλωσε τα γυρίσματα στο νερό τον κούρασαν πολύ, καθώς ήθελε να είναι πολύ πειστικός στο ρόλο του.

Η υπόθεση θέλει τον ήρωα της ταινίας, τον Δημήτρη, να είναι ένας σκοτεινός, κλειστός και μοναχικός τύπος, ο οποίος εργάζεται σκληρά στην πισίνα, κάνοντας πρωταθλητισμό. Η ιστορία ξεκινάει όταν ο Δημήτρης καταδύεται στα νερά μια πισίνας για να βρεθεί σε κατάσταση άπνοιας, κρατώντας την αναπνοή του κάτω απ' το νερό. Τότε ξετυλίγονται στο μυαλό του οι μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως για τη σχέση του με την Ελσα, μια νεαρή οικολόγο ακτιβίστρια, που έχει εξαφανιστεί έπειτα από μια αποστολή.

Τη βασική ιδέα, την είχε ο σκηνοθέτης, Αρης Μπαφαλούκας και το σενάριο έγραψε ο Γιάννης Τσίρος . «Ήθελα να μιλήσω για ανθρώπους που αδυνατούν τα εκφράσουν τα θέλω τους, ακόμη και το πένθος τους. Καμιά φορά, μπορεί κάποιος να κυνηγάει ένα όνειρο που του έχουν εμφυτεύσει άλλοι. Ήθελα έναν ήρωα ανελεύθερο. Και σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να είναι αθλητής κολύμβησης», εξηγεί ο 37χρονος σκηνοθέτης στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Ο ίδιος ως πρωταθλητής κολύμβησης στην πραγματική του ζωή έχει και καλές αλλά και κακές αναμνήσεις. «Υπήρχαν στιγμές που είχα πολύ καλό δέσιμο με το νερό. Και μου άρεσε να αθλούμαι. Αλλά δεν άντεχα το ανταγωνιστικό κομμάτι, γιατί μετατρέπει κάτι που σου αρέσει σε νευρωτικό και αγχωτικό. Επειδή ακριβώς μπαίνεις στον αθλητισμό σε μικρή ηλικία, χωρίς να το θέλεις, δεν μπορείς να τα διαχειριστείς όλα αυτά. Είναι πιο ισχυρά από εσένα».

Την καλλιτεχνία την είχε μέσα του από μικρός. Μουσική, φωτογραφία και στο τέλος σκηνοθεσία. Μάλιστα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στο Λονδίνο.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ο Σωτήρης Πάστρας, διαβάζοντας το σενάριο δεν βρήκε καμία ομοιότητα με τον ήρωα. Στην πορεία όμως ταυτίστηκε «Όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό ζούνε σε μια γυάλα. Και εγώ νόμιζα ότι το σημαντικότερο πράγμα ήταν το χρονόμετρο και το μετάλλιο. Στα 22 μου, όμως, βγήκα από τη γυάλα», λέει στην Ελευθεροτυπία..

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο.