«Με λένε Ευρώπη», είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του Γκαζμέντ Καπλάνι το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 20.00 το βράδυ, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το βιβλίο κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και είναι ο δεύτερος τόμος μιας τριλογίας, γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας. Ένας ηλικιωμένος Αλβανός, ξενιτεμένος εδώ και μισό αιώνα, επιστρέφει στα Τίρανα. Ο βασικός κορμός της αφήγησης διακόπτεται κάθε τόσο από μαρτυρίες μεταναστών δεύτερης γενιάς, όχι μόνο από την Αλβανία, αλλά κι από το Σουδάν, την Κένυα ή τη Νιγηρία, που ακόμα δε διαθέτουν «χαρτιά», και από εξομολογήσεις νέων αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία που είτε εκπλήρωσαν τα όνειρά τους είτε αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους στην Ελλάδα.

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι γεννήθηκε το 1967 στην Αλβανία. Από εκεί μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1991. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2001 εργάζεται ως αρθρογράφος.