Ολικό λίφτινγκ σε μια από τις Καρυάτιδες πραγματοποιείται εδώ και είκοσι μέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο καθαρισμός γίνεται με τη βοήθεια των ακτίνων λέιζερ, ενώ όσοι επισκέπτονται το Μουσείο αυτές τις μέρες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες στα αρχαιοελληνικά γλυπτά.

Έτσι, μέσα σε ένα παραβάν έχει στηθεί ένα ιδιαίτερο εργαστήριο συντήρησης το οποίο περιλαμβάνει: τη�� Καρυάτιδα Α, την πλατφόρμα μέσα στην οποία έχει προσαρμοστεί το λέιζερ και τα εξαρτήματα για τον καθαρισμό της.

Για να αφαιρεθεί το παχύ στρώμα αιθάλης που φέρει η πρώτη Καρυάτιδα, εφαρμόζεται ένα πρωτότυπο σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ της Κρήτης: πριν το λέιζερ στοχεύσει το μαυρισμένο από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σημείο του αγάλματος, με μια μπατονέτα βρέχεται το σημείο που πρόκειται να καθαριστεί. Δίπλα, υπάρχει απορροφητήρας για να ρουφά τον καπνό που βγαίνει μετά τον καθαρισμό, ενώ η όλη διαδικασία θυμίζει εξελιγμένο χειρουργείο.

Να σημειώσουμε ότι για να καθαριστεί ένα μικρό μέρος απαιτούνται τρεις ολόκληρες ώρες, ενώ κάθε χειριστής του λέιζερ εργάζεται για δυο ώρες με ένα μικρό μόνο διάλειμμα.